روانشناس نوجوانان
روانشناسی نوجوانان یک تخصص در روانشناسی حرفه ای است و دانش علمی را برای ارائه خدمات روانشناختی به نوجوانان و حل مشکلات آنها به کار می گیرد. برای یک روانشناس درک نیازهای اساسی روانشناختی نوجوانی و چگونگی تأثیر خانواده و سایر زمینههای اجتماعی بر سازگاری عاطفی- اجتماعی، فرآیندهای رشد، اختلالات روانی و رفتاری مهم است. سازگاری رفتاری و وضعیت سلامت نوجوانان اولویت اول یک روانشناس خوب در تهران برای نوجوانان است.
تخصص روانشناسی نوجوان شامل مطالعه، ارزیابی و درمان طیف گسترده ای از مشکلات روانی، عاطفی و اجتماعی مرتبط با یکدیگر است که توسط کودکان و نوجوانان تجربه می شوند. عواملی که بخصوص در مشاوره ازدواج مورد توجه قرار می گیرند شامل موارد زیر است اما محدود به آنها نیست:
درمان اختلالات روانی، شناختی، عاطفی، رشدی، رفتاری. آسیب پذیری های بیولوژیکی.
مشکلات رشدی و خانوادگی
نقایص شناختی
ضربه و فقدان.
مشکلات مرتبط با سلامتی
استرس و مقابله با تغییرات رشدی
مشکلات در زمینه اجتماعی
بهترین روانشناس نوجوان در تهران چه مشکلاتی را درمان می کند؟
روانشناس نوجوان مشکلات زیر را در سنین بسیار پایین تا دبیرستان درمان می کند:
سوء استفاده از جمله آزار جسمی، عاطفی و جنسی یا بی توجهی به کودک
اعتیاد شامل الکل، مواد مخدر، رابطه جنسی، قمار، بازی و اعتیاد به اینترنت
اختلالات رشدی و یادگیری از جمله اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)، ناتوانی ذهنی، اختلالات طیف اوتیسم، نارساخوانی و اختلالات ارتباطی
اختلالات رفتار مخرب از جمله اختلال سلوک و اختلال نافرمانی مقابله ای
اختلالات خوردن از جمله بی اشتهایی، پرخوری عصبی و اختلال پرخوری
مشکلات هویت و عزت نفس از جمله اختلالات تصویر بدن و مسائل مربوط به هویت جنسیتی
اختلالات روانی از جمله افسردگی، اضطراب، فوبیا، اختلال وسواس فکری- اجباری (OCD)، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اختلال دوقطبی، و اسکیزوفرنی
اختلالات خواب از جمله بی خوابی، کابوس، و راه رفتن در خواب
روانشناسی نوجوان کیست؟
روانشناسی نوجوان به نیازهای سلامت روانی منحصر به فرد نوجوانان (که به عنوان افراد بین 10 تا 19 سال تعریف می شوند) کمک می کند.
بسیاری از مردم تصوری کامل از این که روان درمانی کلاسیک با بزرگسالان چگونه به نظر می رسد، یا اینکه بازی درمانی در کودکان خردسال چگونه است، ندارند. نوجوانان گروهی متمایز هستند که دیگر کودک نیستند اما هنوز بزرگسال هم نیستند و به همین دلیل نیازهای منحصر به فردی دارند.
کار در حوزه روانشناسی نوجوان به معنای در نظر گرفتن نیازهای خاص فردی است که ذهنش از مرحله کودکی گذشته است اما به بلوغ کامل در بزرگسالی نرسیده است. در بسیاری موارد کمک به نوجوان بخشی از فرایند مشاوره خانواده به حساب می آید.
تاریخچه روانشناسی نوجوانانی
مفهوم نوجوانی نسبتاً جدید است و تنها در اواخر قرن نوزدهم در ایالات متحده به رسمیت شناخته شد.
با این حال، روانشناسان در حال حاضر درک می کنند که رشد در طول عمر ادامه می یابد، به این معنی که نوجوانان از نظر رشد با بزرگسالان متفاوت هستند.
به طور خاص، دههها تحقیق نشان داده است که نوجوانان تحت رشد قابل توجهی قرار میگیرند و این سرعت رشد بر رفتار و عملکرد آنها در این مرحله تأثیر میگذارد. در نتیجه، برخی از روانشناسان نظریههایی را درباره رشد نوجوانان و نیازهای روانشناختی خاص این گروه سنی ارائه کردند.
ژان پیاژه
ژان پیاژه یک روانشناس کودک بود که رشد روانشناختی کودک و نوجوان را مطالعه کرد و بینشی در مورد روانشناسی نوجوانان ارائه کرد.
به عقیده پیاژه، نوجوانان از «مرحله عملیات عینی» به «مرحله عملیات صوری» می روند. در مرحله عملیاتی عینی، کودکان تفکر منطقی را درک می کنند و درک می کنند که دیدگاه آنها لزوماً تنها دیدگاه نیست.
در طول مرحله عملیاتی صوری، درک افکار انتزاعی توسعه مییابد و فرد میتواند نمادگرایی را درک کند و فرضیههایی را درباره دنیای اطراف خود ایجاد و آزمایش کند.
با این حال، همه نمی توانند به این مرحله برسند: پیاژه تشخیص داد که تنها حدود یک سوم بزرگسالان به طور کامل در مرحله عملیاتی صوری قرار می گیرند.
اریک اریکسون
اریک اریکسون نیز رشد طول عمر را مورد مطالعه قرار داد، اگرچه کار او بر رشد مداوم در دوران نوجوانی و بزرگسالی تأکید داشت که در هشت مرحله رخ می دهد. هر مرحله به دنبال تعادل سالم در انجام وظایف خاص در هر مرحله است.
دوره نوجوانی با سه مرحله اریکسون همپوشانی دارد:
کوشا بودن در مقابل حقارت: تقریباً تا سن 12 سالگی، افراد توانایی خود را برای غلبه بر چالش ها و یادگیری مهارت های جدید توسعه می دهند.
هویت در مقابل سردرگمی نقش: این مرحله تقریباً بین سنین 12 تا 18 سالگی رخ می دهد. این مرحله شامل رشد هویت و درک احساس خود از جمله هویت جنسیتی، گرایش جنسی، گرایش های سیاسی و اعتقادات مذهبی است. در طول این مرحله، بسیاری از نوجوانان شروع به زیر سوال بردن آنچه توسط والدینشان به آنها یاد داده می کنند و منجر به چالش هایی در روابط والد- فرزند می شود. زیرا نوجوان احساس خودمختاری را ایجاد می کند.
صمیمیت در مقابل انزوا: این مرحله از حدود 18 سالگی شروع میشود و تا بزرگسالی ادامه مییابند تا از احساس انزوا اجتناب کنند.
رفتار معمول نوجوان چگونه است؟
یک سوال رایج برای والدین این است که “چگونه بفهمم رفتارهای معمولی نوجوانان چیست؟” اگرچه از نوجوانان انتظار می رود که از والدین خود سؤال کنند، مرزها را پشت سر بگذارند، و در هنگام رشد حس خود، «دردهای هیجانی» را تجربه کنند، اما تشخیص اینکه چه چیزی خارج از محدوده رشد معمولی است، می تواند برای والدین چالش برانگیز باشد.
والدین ممکن است با ایجاد تعادل در اجرای مرزهای سالم و تقویت رابطه مثبت با نوجوانان چالش داشته باشند.
حداقل آستانه ای برای جستجوی حمایت اضافی گاهی اوقات ضروری می شود. «رفتار سرکش» میتواند نشانه ای از این باشد که نوجوان به دنبال کمک است، اما لزوماً مهارتهای ارتباطی برای درخواست ندارد. روانشناس منبع بسیار خوبی برای ارزیابی رفتاری است که از نظر رشد مناسب است و همچنین برای شروع درمان در صورت لزوم.
ممکن است والدین از خود بپرسند که آیا درمان میتواند مفید باشد. بخصوص اگر نوجوان درخواست کرده است که به یک روانشناس مراجعه کند، آنها میتوانند برای رفع این نگرانیها به یک روانشناس نوجوان خوب در تهران یا سایر شهرها کراجعه کنند.
روان درمانی نوجوانان
از آنجایی که سازمان روان نوجوانان با بزرگسالان متفاوت است، درمان نوجوانان مانند درمان با بزرگسالان نیست.
در صورتی که نوجوان تحت درمان است مواردی که والدین می توانند در نظر داشته باشند عبارتند از:
رابطه درمانی کلیدی است
مهمترین بخش هر رابطه درمانی اعتماد و ارتباط با درمانگر است و این امر به ویژه در مورد نوجوانان صادق است. این بدان معناست که نوجوان باید یک درمانگر داشته باشد که بتواند به او اعتماد کند و با او کنار بیاید.
حفظ حریم خصوصی و رازداری ضروری است
بسیاری از والدین می خواهند بدانند در جلسات درمانی نوجوانشان چه اتفاقی می افتد. کنجکاوی قابل درک است. با این حال، درخواست از نوجوان یا درمانگر برای افشای اطلاعات جلسات اغلب بیشتر ضرر دارد تا فایده.
قوانین می توانند متفاوت باشند، اما والدین ممکن است حق دریافت این اطلاعات را داشته باشند. در این صورت، با آگاه ساختن نوجوان از این که والدینش به حریم خصوصی او احترام می گذارند، می تواند به او اطلاع داده شود تا والدین در جلسات شرکت کند و از آنها بهره مند شوند.
درمانگر به نگرانی های جدی رسیدگی خواهد کرد
درمانگرها بسیار دقیق هستند، به این معنی که آنها باید کودک آزاری را گزارش کنند. درمانگران همچنین مشخص میکنند که آیا یک مراجع به طور فعال می خواهد خودکشی کند یا قصد دارد به شخص دیگری آسیب برساند. برگزاری یک جلسه مشترک در شروع درمان برای رفع محدودیت های محرمانگی و تعیین اینکه دقیقاً چه اطلاعاتی با والدین به اشتراک گذاشته می شود یا خیر می تواند مفید باشد.
درمان با نوجوانان متفاوت از درمان با بزرگسالان است
والدین ممکن است نگران این باشند که نوجوانشان “فقط در حال صحبت کردن” یا “گفتگو” با درمانگر است. از آنجایی که رابطه درمانی کلیدی است، هر موضوعی که برای نوجوان مهم باشد در جلسه بررسی می شود. والدین باید توجه داشته باشند که برای نوجوانان خود باید به بهترین روانشناس تهران مراجعه کنند که دارای مجوز باشد.
بنابراین، چیزی به نام “فقط گفتگو” وجود ندارد. دادن آزادی به نوجوانان برای انتخاب موضوعات مورد بحث اغلب زمینه را برای “عمیق تر شدن” فراهم می کند زیرا آنها با روانشناس خود احساس امنیت می کنند. به طور مشابه، بسته به سطح رشد نوجوان، آنها ممکن است با انجام بازی در جلسات اعتمادسازی کنند.
اگر نوجوان شما نیاز به درمان دارد، و این نیاز را بیان می کند خوشحال باشید. والدین نمی توانند همه اتفاقاتی که برای فرزندشان می افتد را کنترل کنند و هیچ پدر و مادری کامل نیست. تشخیص اینکه نوجوان به درمان و حمایت بزرگسالان غیر از والدین نیاز دارد، بخشی از تربیت خوب است و نشان نمی دهد که والدین به نحوی فرزند خود را “درک” کرده اند.
نوجوانان نیازهایی دارند که با کودکان کوچکتر و بزرگسالان متفاوت است. هنگام تعیین نیازهای روانی آنها و ارائه درمان مناسب، درک شرایط منحصر به فرد زندگی آنها و برآورده کردن نیازهای آنها مهم است. ممکن است به یک روانشناس خوب در شمال تهران نیاز داشته باشید. برای دریافت نوبت از دکتر رامین علوی نژاد از طریق اطلاعات مندرج در همین سایت می توانید اقدام بفرمائید.