بحران هویت

بحران هویت یک رویداد رشدی است که در آن فرد احساس خود یا جایگاه خود را در جهان زیر سوال می برد. این مفهوم از کار اریک اریکسون روانشناس رشد سرچشمه می گیرد، او معتقد بود که شکل گیری هویت یکی از مهم ترین درگیری هایی است که افراد با آن مواجه هستند. به عقیده اریکسون، بحران هویت، زمان تجزیه و تحلیل فشرده و کاوش در مسیر های مختلف نگاه کردن به خود است.

در حالی که ایجاد حس هویت بخش مهمی از سال های نوجوانی است، اما شکل گیری و رشد هویت فقط به دوره نوجوانی محدود نمی شود. در عوض، هویت چیزی است که در طول زندگی تغییر می کند، زیرا افراد با چالش های جدید روبرو می شوند و با تجربیات مختلف مقابله می کنند.

بحران هویت

هویت شامل تجربیات، روابط، باورها، ارزش‌ها و خاطراتی است که حس ذهنی فرد از خود را می‌سازد. این عوامل به ایجاد یک تصویر پیوسته از خود کمک می کند که حتی زمانی که جنبه های جدیدی از خود در طول زمان توسعه یافته یا تقویت می شود، نسبتاً ثابت باقی می ماند. تغییرات عمیق در هر یک از ابعاد هویت و یا تلاش برای شکل دهی به این ابعاد می تواند بحران هویت را ایجاد کند.

نشانه های بحران هویت

توجه به این نکته مهم است که بحران هویت یک تشخیص پاتولوژیک نیست. درعوض، فردی که دچار بحران هویت می شود ممکن است خود را درگیر سوالات خاصی بیابد:

من به چه چیزی علاقه دارم؟

باورهای من کدام ها هستند؟

ارزش های من چیست؟

نقش من در جامعه یا هدف من در زندگی چیست؟

من کی هستم؟ این سوال ممکن است به طور کلی یا در رابطه با روابط، سن و یا شغل شما باشد.

در حالی که گاهی اوقات همه احساس “خود” را زیر سوال می برند، اگر در حال گذراندن یک تغییر بزرگ یا زمان پر استرسی در زندگی هستید و سوالات بالا شروع به تداخل در زندگی روزمره شما می کند، ممکن است دچار بحران هویت شده باشید.

مهم است بدانید که داشتن احساسات منفی در مورد خود یا زندگی ‌تان می‌تواند نشانه ‌ای از آسیب ‌پذیری برای افسردگی باشد. اگر علائم افسردگی مانند خلق و خوی پائین، از دست دادن علاقه، خستگی و تحریک‌ پذیری را نیز تجربه می‌کنید، باید صحبت کنید. به یک روانشناس مراجعه کنید.

هویت چگونه شکل می گیرد

جیمز مارسیا نظریه اولیه اریکسون را گسترش داد. به گفته مارسیا و همکارانش، تعادل بین هویت و سردرگمی در تعهد به یک هویت، نهفته است.

مارسیا یک روش خاص برای اندازه گیری هویت ایجاد کرد که به سه حوزه مختلف عملکرد نگاه می کرد: نقش شغلی، باورها / ارزش ها، و تمایلات جنسی. او همچنین چهار وضعیت هویتی متفاوت را شناسایی کرد که افراد در مواجهه با هویت خود از آنها عبور می کنند.

هویت پیش رس. زمانی است که شخص تعهدی را بدون تلاش برای کشف هویت انجام داده است.

دستیابی به هویت. زمانی اتفاق می‌افتد که فردی وضعیت های مختلف را کاوش کرده و به یکی از آنها متعهد شده باشد.

پراکندگی هویت. زمانی رخ می دهد که نه بحران هویت وجود داشته باشد و نه کاووشی. کسانی که وضعیت پراکندگی هویت دارند، احساس می کنند که در جهان نیستند و به دنبال احساس هویت نمی باشند.

تعلیق وضعیت. شخصی را نشان می دهد که به طور فعال در کاوش هویت های مختلف شرکت می کند اما هنوز تعهدی پیدا نکرده است.

مارسیا استدلال ‌کرد که بحران‌های هویت به افراد کمک می‌کند از یک وضعیت به وضعیت دیگر بروند. با این حال، افراد لزوماً هر یک از وضعیت های بالا را تجربه نمی کنند.

علل

در مراحل رشد روانی اجتماعی اریکسون، ظهور بحران هویت در سال‌های نوجوانی رخ می‌دهد که در آن افراد یا احساس هویت را بدست می آورد یا در درگیر سردرگمی نقش می شود.

در دنیای امروزی که به سرعت در حال تغییر است، بحران هویت ممکن است بیشتر از زمان اریکسون گسترده باشد. چنین بحران هایی اغلب در پاسخ به تغییر ناگهانی در زندگی یک فرد رخ می دهد. این ممکن است شامل تغییرات زندگی شخصی یا رویدادهای اجتماعی گسترده تر باشد.

مردم تمایل دارند هویت یابی را در مقاطع مختلف زندگی تجربه کنند، به ویژه در نقاطی که تغییرات بزرگی به همراه دارد. از جمله:

شروع یک رابطه جدید

پایان دادن به ازدواج یا شراکت

تجربه یک رویداد آسیب زا

بچه دار شدن

چالش با یک وضعیت سلامتی

از دست دادن یک عزیز

از دست دادن یا شروع کار

مهاجرت

تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که تعدادی عوامل وجود دارد که می‌تواند بر تجربه‌ یک فرد از بحران میانسالی، تأثیر بگذارد. این عوامل عبارتند از: سلامت روان، استرس و حمایت اجتماعی.

داشتن یک بیماری روانی مانند افسردگی، اختلال دوقطبی، و اختلال شخصیت مرزی نیز ممکن است احتمال تجربه یک بحران هویت آشفته را افزایش دهد.

مداخلات روانشناختی

اگر بحران هویت باعث ناراحتی قابل توجهی شود و در توانایی شما برای عملکرد عادی اختلال ایجاد می کند، روانشناس یا درمانگر شما ممکن است گزینه های درمانی متفاوتی را توصیه کند. مداخلات درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

درمان شناختی: درمان می تواند برای رسیدگی به برخی از مسائل اساسی که به بحران هویت شما کمک کند مفید باشد. یک رویکرد شناخته شده به عنوان درمان شناختی رفتاری (CBT)، برای مقابله با افکار و رفتارهای منفی که ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در دیدگاه شما نسبت به خودتان شود، مفید است.

روانکاوی: اگر علائم شما با اضطراب یا افسردگی همراه باشد، روانشناس ممکن است درمان های تحلیلی بلند مدت یا کوتاه مدت را برای شما در نظر بگیرد.

مقابله با بحران هویت

در بسیاری از موارد، کارهایی وجود دارد که می‌توانید برای کمک به حل بحران هویت به انجام دهید. برخی از مواردی که ممکن است هنگام مواجهه با سؤالات مربوط به هویت مفید باشد عبارتند از:

کاوش در باورها و علایق خود

زمانی که احساس “خود” را زیر سوال می برید، نگاه به درون و فکر کردن به چیزهایی که به آنها علاقه دارید می تواند مفید باشد. به چه چیزی علاقمندید؟ آیا چیزهایی هست که دیگر دوست نداشته باشید؟ پرسیدن این قبیل سوالات و کشف سرگرمی ها و علایق جدید می تواند راهی مفید برای شناخت بهتر خود باشد.

در نظر گرفتن اهداف خود

مدتی را به فکر کردن در مورد اهداف خود در زندگی اختصاص دهید. می خواهی به چه چیز برسید؟ چه چیزهایی بیشترین لذت و شادی را برای شما به ارمغان می آورند؟ بحران هویت ممکن است نشانه‌ ای از برآورده نشدن برخی نیازها باشد. بنابراین یافتن راه‌هایی برای برطرف ساختن آن نیازها می‌تواند احساس رضایت بیشتری را در زندگی شما ایجاد کند.

دریافت حمایت

داشتن دوستان و خانواده برای تکیه کردن می تواند کمک کننده باشد. یک شبکه اجتماعی حمایتی قوی بخش مهمی از رفاه ذهنی است و همچنین می تواند راهی برای به دست آوردن بازخورد و تشویقی باشد که برای احساس راحتی با هویت خود نیاز دارید. دوستان، اعضای خانواده، باشگاه‌های اجتماعی، گروه‌های مذهبی، گروه‌های ورزشی و گروه‌های حمایتی نیز می‌توانند مکان‌های خوبی برای یافتن حمایت مورد نیاز شما باشند. برای دریافت نوبت مشاوره خانواده از اطلاعات تماس مندرج در همین سایت استفاده فرمائید.

سخن پایانی درباره بحران هویت

دلایل خوبی برای غلبه بر بحران هویت وجود دارد. بهترین روانشناس تهران این طور بیان می کند: کسانی که به یک هویت متعهد شده‌اند، نسبت به کسانی که تعهد قوی‌ ندارند، شادتر و سالم‌ تر هستند.

کاوش در جنبه های مختلف “خود” در زمینه های مختلف زندگی، از جمله نقش شما در محل کار، درون خانواده و در روابط عاشقانه، می تواند به تقویت هویت شخصی شما کمک کند. نگاهی به درون خود داشته باشید تا ویژگی‌هایی که شما را تعریف می‌کنند و به شما احساس خوشحالی و آرامش می‌دهند، و همچنین ارزش‌ها، علایق، و سرگرمی‌هایتان را دوباره تعریف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.