اختلال نافرمانی در کودکان
حتی کودکانی که بهترین رفتارها را دارند می توانند گاهی اوقات سخت و چالش برانگیز باشند. اما اگر فرزند یا نوجوان شما الگوی مکرر و مداومی از عصبانیت، تحریک پذیری، مشاجره، سرپیچی یا کینه توزی نسبت به شما و دیگران داشته باشد، ممکن است تشخیص اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان (ODD) را دریافت کند.
به عنوان یکی از والدین، مجبور نیستید در تلاش برای مدیریت کودک مبتلا به ODD به تنهایی پیش بروید. روانشناسان، متخصصان سلامت روان و کارشناسان تربیت کودک می توانند به شما کمک کنند.
درمان رفتاری ODD شامل یادگیری مهارت هایی برای کمک به ایجاد تعاملات مثبت خانوادگی و مدیریت رفتارهای مشکل ساز کودک است. راهکارهای اضافی از قبیل داروها ممکن است برای این اختلال در موارد شدید که کودک صرفا نیاز به کنترل بیرونی داشته باشد استفاده شوند. این موارد بخصوص در مشاوره ازدواج مورد توجه قرار می گیرند.
چه چیزی باعث اختلال نافرمانی مقابله ای در کودک می شود؟
روانشناسان نمی دانند دقیقا چه چیزی باعث ODD می شود. اما 2 نظریه اصلی برای توضیح این اختلال وجود دارد:
نظریه رشد. این نظریه نشان می دهد که مشکلات از زمانی که کودکان نوپا هستند شروع می شوند. کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD ممکن است در یادگیری مستقل شدن از والدین یا سایر افراد اصلی که از نظر عاطفی به آنها وابسته بودند مشکل داشته باشند. رفتار آنها ممکن است مسائل طبیعی رشد باشد که فراتر از سنین کودکی ادامه پیدا می کنند.
تئوری یادگیری. این نظریه نشان می دهد که علائم منفی ODD نگرش های آموخته شده هستند. آنها منعکس کننده اثرات روش های تقویت منفی استفاده شده توسط والدین و دیگران در تعامل مبتنی بر قدرت هستند. استفاده نادرست از تقویت منفی، رفتارهای ODD کودک را افزایش می دهد. به این دلیل که این رفتارها به کودک اجازه میدهد تا به آنچه میخواهد برسد: توجه و واکنش والدین یا دیگران.
کدام کودکان در معرض خطر ODD هستند؟
اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان معممولا در پسران بیشتر از دختران است. کودکانی که این سایر مشکلات روانشناختی را دارند بیشتر به ODD مبتلا می شوند:
اختلالات خلقی یا اضطرابی
مشکلات رفتاری
اختلال کمبود توجه / بیش فعالی (ADHD)
علائم ODD در کودکان چیست؟
بیشتر علائمی که در کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD مشاهده می شود، در برخی مواقع در سایر کودکان بدون آن نیز رخ می دهد. این در مورد کودکان حدوداً 2 یا 3 ساله یا در سنین نوجوانی بسیار صادق است.
بسیاری از کودکان تمایل به نافرمانی، مشاجره با والدین، یا سرپیچی از قدرت دارند. آنها ممکن است اغلب زمانی که خسته، گرسنه یا ناراحت هستند، اینگونه رفتار کنند.
اما در کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD، این علائم بیشتر اتفاق می افتد. آنها همچنین با یادگیری و سازگاری مدرسه مشکل دارند. و در برخی موارد روابط کودک با دیگران مختل است.
علائم ODD ممکن است شامل موارد زیر باشد:
داشتن کج خلقی مکرر
دعوای زیاد با بزرگترها
امتناع از انجام آنچه یک بزرگسال می خواهد.
همیشه قوانین را زیر سوال می برد و از پیروی از قوانین امتناع می ورزد.
انجام کارهایی برای آزار یا ناراحتی دیگران، از جمله بزرگسالان.
سرزنش دیگران به خاطر رفتارها یا اشتباهات خود کودک.
اغلب نگرش خشمگینانه دارند.
تند یا ناخوشایند صحبت می کنند.
به دنبال انتقام گرفتن یا کینه توزی هستند.
این علائم ممکن است مانند سایر مشکلات سلامت روان به نظر برسد. مطمئن شوید که فرزندتان برای تشخیص به یک روانشناس خوب در تهران یا سایر شهرها مراجعه می کند.
پس از تشخیص ODD چه باید کرد؟
هنگامی که کودک شما برای اولین بار مبتلا به ODD تشخیص داده می شود، یادگیری در مورد این اختلال مفید است. این نه تنها به شما کمک می کند تا روش های مقابله با رفتارها را بیاموزید، بلکه می تواند اطمینان ایجاد کند که بیشتر کودکان با این اختلال می توانند به رشد طبیعی خود ادامه دهند. دانستن این موضوع به تنهایی ممکن است به شما قدرت بیشتری برای مقابله با رفتارهای دشوار بدهد.
برنامههای فرزندپروری میتوانند برای به روز کردن شما در مورد نحوه تربیت درست کودک مبتلا به ODD بسیار مفید باشند. برخی از این موارد عبارتند از:
راه حل های مشارکتی و پیشگیرانه
درمان تعاملی والد- کودک
شیوه های فرزندپروری مثبت
بسته به اینکه چه کسی اختلال کودک شما را تشخیص داده است، ممکن است لازم باشد یک روانشناس کودک را پیدا کنید که بتواند شما را درک کرده و ابزارهایی برای مدیریت رفتار فرزندتان به شما بدهد. مشخص شده است که درمان برای کودکان مبتلا به ODD به خوبی کار می کند و همچنین احتمال پیشرفت ODD به اختلال شخصیت ضد اجتماعی در بزرگسالی را کاهش می دهد.
چگونه فرزند خود را برای مدرسه آماده کنیم
اگر فرزند شما در مدرسه است، مهم است که با معلم فرزندتان یا سایرین در مدرسه که در آموزش او مشارکت خواهند داشت، ملاقات کنید. ترکیب یک برنامه مبتنی بر مدرسه با فرزندپروری مثبت در خانه مؤثرترین است.
خدمات آموزشی ویژه می تواند حمایت و تسهیلات را برای فرزند شما فراهم کند. قانون آموزش افراد دارای مشکلات خاص یک قانون ملی است که به کودکان خدماتی ارائه می کند تا او اجازه یابد در محیط مدرسه حضور پیدا کند. شما می توانید در هر زمان برای فرزند خود درخواست ارزیابی ارائه کنید. ممکن است به یک روانشناس خوب در شمال تهران نیاز داشته باشید. برای دریافت نوبت از دکتر رامین علوی نژاد از طریق اطلاعات مندرج در همین سایت می توانید اقدام بفرمائید.
تنبیه یک کودک ODD
ممکن است همه مطالبی را که به دستتان می رسد خوانده باشید، اما چگونه میتوانید کودک مبتلا به ODD را تربیت کنید؟ داشتن فرزند مبتلا به ODD می تواند اعصاب شما را خرد کند، اما با وجود فرصت های فراوان برای توجه منفی، یافتن فرصت هایی برای توجه مثبت واقعا می تواند کمک کننده باشد. حتی اگر گاهی اوقات به عواقب منفی نیاز باشد، توجه مثبت اغلب موثرتر است.
خوشبختانه، به نظر می رسد که این پیامدهای “مثبت” در صورت نیاز پیامدهای منفی را موثرتر می کنند. اجتناب از تنبیه شدید و تمرکز بر رفتارها به جای شخصیت کودک نیز مفید است.
گزینه های درمانی برای ODD
همانطور که در بالا ذکر شد، روان درمانی اغلب برای کودکان مبتلا به ODD بسیار موثر است و ممکن است از پیشرفت این بیماری به اختلال سلوک یا اختلال شخصیت ضد اجتماعی جلوگیری کند.
گزینه هایی که برای کودکان مبتلا به ODD مفید هستند عبارتند از:
آموزش مهارت های حل مسئله شناختی
خانواده درمانی یا همان مشاوره خانواده
آموزش مدیریت والدین
برنامه های آموزشی مدرسه محور
ارائه مهارت های اجتماعی
توجه داشته باشید، هیچ داروی خاصی برای ODD توصیه نمی شود و نباید از داروها به تنهایی برای این بیماری استفاده کرد. با این حال، داروها ممکن است در کنترل برخی از رفتارها یا مشکلات سلامت روان همبود مفید باشند.
زندگی با یک کودک ODD
زندگی با یک کودک مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای می تواند شما را در حاشیه و ناامید قرار دهد. پشتیبان گیری و نگاه کردن به رفتارهای جدا از فرزندتان و حفظ آرامش می تواند چالش برانگیز باشد. در اینجا چند نکته وجود دارد که به والدین کمک کرده تا با چالش های روزمره زندگی با کودک مبتلا به ODD کنار بیایند.
از جنگ قدرت اجتناب کنید.
چیزهای کوچک را بزرگ نکنید. شاید بهتر باشد رفتارهای جزئی را نادیده بگیرید.
بر روی مشکلات اصلی تمرکز کنید.
قوانین خانه را روشن وضع کنید.
به کودک خود زمان زیادی برای بازی های تجسمی بدهید.
تعداد سوالاتی که از فرزندتان میپرسید را محدود کنید.
پیامدهای روشنی را ارائه دهید و آگاه باشید که پیامد رفتارها با مجازات یکسان نیست.
کودک خود را تحسین کنید.
اغلب بازخورد مثبت ارائه دهید، حتی اگر فرزندتان در مورد یک موضوع جزئی به شیوه ای مثبت پاسخ دهد. تقویت رفتار با توجه مثبت ممکن است میزان توجه منفی مورد نیاز رفتار آنها را کاهش دهد.
رفتارهای مثبت را برای فرزندانتان الگوسازی کنید تا آنها را مشاهده کنند. برای دریافت نوبت حضوری روانشناس دکتر رامین علوی از اطلاعات تماس مندرج در همین صفحه استفاده فرمائید.