حمله پانیک

حمله پانیک (وحشت زدگی) می تواند به تنهایی یا به عنوان علامتی از اختلال پانیک رخ دهد. هر ساله، حدود 2 تا 3 درصد از افراد دچار حمله پانیک می شوند. بیشتر این افراد بدون داشتن اختلال پانیک دچار حمله وحشت می شوند. برخی علائم از قیبل حالت تهوع یا اسهال، علائم شبیه آنفولانزا، تحریک پذیری، اضطراب و گریه ممکن است کمتر وجود داشته باشد.

“سندرم قطع” توصیف بهتری نسبت به “واکنش ترک” است. واکنش ترک عبارتی است که برای بیماری اعتیاد استفاده می شود. بعد از مطالعه این مقاله اگر نیازه به ویزیت روانشناس پیدا کردید می توانید نوبت خود را از دکتر علوی دریافت فرمائید.

قلب شما ناگهان شروع به تپش می کند. در قفسه سینه خود احساس درد می کنید و تنگی نفس دارید.

آیا شما حمله قلبی داشتید؟ یا می تواند یک حمله وحشت زدگی باشد؟ هر دو مورد از این علائم می تواند بسیار ترسناک باشد.

اگرچه این دو اختلال شبیه به هم هستند، اما در نتیجه فرآیندهای بیماریزا بسیار متفاوت شکل می گیرند. حملات وحشت زدگی وقتی بوجود می آیند که هورمون های استرس پاسخ “جنگ یا گریز” بدن را تحریک کنند. این اغلب اغلب منجر به تند شدن ضربان قلب، درد قفسه سینه و تنگی نفس می شود.

در صورت حمله قلبی، انسداد شریان کرونر ممکن است به علائم مشابهی منجر شود. درد قفسه سینه، ضربان قلب سریع و نفس کشیدن ممکن است در اثر رسیدن مقدار ناکافی خون به عضله قلب ایجاد شود.

حمله پانیک چیست؟

حمله پانیک یک اپیزود ناگهانی ترس شدید است که در صورت فقدان خطر واقعی یا علت آشکار، واکنشهای بدنی شدید ایجاد می کند. حملات پانیک می تواند بسیار ترسناک باشد. وقتی این حملات رخ می دهد، ممکن است فکر کنید که کنترل خود را از دست داده اید، دچار حمله قلبی شده اید یا حتی در حال مرگ هستید.

بسیاری از افراد در طول زندگی خود فقط یک یا دو حمله پانیک دارند و این مشکل با پایان یافتن یک وضعیت استرس زا برطرف می شود. اما اگر این حملات مکرر و غیرمنتظره ایجاد شوند و مدت طولانی را در ترس مداوم از حمله دیگری سپری کنید، ممکن است بیماری به نام اختلال پانیک داشته باشید. بهتر است در این شرایط به دکتر روانشناس در تهران یا شهر محل زندگی خود مراجعه کنید.

اگرچه حملات پانیک به خودی خود تهدیدی برای زندگی نیستند، اما می توانند ترسناک باشند و کیفیت زندگی شما را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهند. درمان های روانشناسی می توانند بسیار موثر باشند.

دلائل حملات پانیک

معمولا مجموعه ای از عوامل باعث حملات وحشت یا اختلال وحشت می شوند، برخی از این عوامل در زیر آورده شده اند.

ژنتیک

استرس های عمده

شخصیتی که بیشتر به آسیب پذیر باشد یا مستعد احساسات منفی باشد.

تغییرات خاص در نحوه عملکرد قسمت های مغز شما.

حملات هراس ممکن است در ابتدا به طور ناگهانی و بدون هشدار شروع شوند. اما با گذشت زمان، معمولاً در برخی شرایط مشخص ایجاد می شوند.

برخی تحقیقات نشان می دهد که واکنش طبیعی جنگ یا گریز بدن شما، در شکل گیری حملات پانیک نقش دارد. به عنوان مثال، اگر یک خرس گریزلی به دنبال شما بیاید، بدن شما به طور غریزی واکنش نشان می دهد. ضربان قلب و تنفس شما با آماده شدن بدن برای یک وضعیت تهدید کننده زندگی سرعت می گیرند. بسیاری از واکنش های مشابه در حمله وحشت رخ می دهد. اما وقتی هیچ خطر آشکار وجود ندارد، حمله پانیک بر اثر تعارض های ناخودآگاه شکل می گیرد.

عوامل خطرساز

علائم اختلال پانیک غالباً از اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود و زنان بیش از مردان مبتلا می شوند.

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به حملات وحشت یا اختلال وحشت را افزایش دهند عبارتند از:

سابقه خانوادگی حملات پانیک یا آگورافوبیا

استرس های آشکار، مانند مرگ یا بیماری جدی یکی از عزیزان.

یک واقعه آسیب زا مانند حمله جنسی یا یک تصادف جدی.

تغییرات عمده ای در زندگی شما مانند طلاق یا مهاجرت.

مصرف سیگار یا مصرف بیش از حد کافئین

سابقه آزار جسمی یا جنسی در کودکی (این مورد به خصوص ضرورت مشاوره خانواده را آشکار می سازد).

عوارض و پیامدهای پانیک

حملات یا اختلال پانیک بدون درمان می تواند تقریباً بر همه زمینه های زندگی شما تأثیر بگذارد. شما ممکن است چنان از حملات پانیک بترسید که در حالت ترس مداوم زندگی کنید و کیفیت زندگی خود را خراب کنید.

عوارضی که حملات هراس باعث ایجاد یا مرتبط می شوند عبارتند از:

ایجاد هراسهای خاص، مانند ترس از رانندگی یا ترک خانه.

مراقبت های پزشکی مکرر برای نگرانی های بهداشتی و سایر شرایط پزشکی.

پرهیز از موقعیت های اجتماعی

مشکلات در محل کار یا مدرسه

افسردگی، اختلالات اضطرابی و سایر اختلالات روانشناختی.

افزایش خطر خودکشی یا افکار خودکشی

سوء مصرف الکل یا مواد مخدر

مشکلات مالی

برای برخی از افراد، حملات پانیک ممکن است شامل آگورافوبیا نیز شود. اجتناب از مکان ها یا موقعیت هایی که باعث اضطراب شما می شوند، زیرا می ترسید در صورت حمله وحشت قادر به فرار یا کمک نباشید. یا ممکن است برای بیرون رفتن از خانه به دیگران نیاز داشته باشد که در کنار شما باشند.

تفاوت های بین حمله پانیک و حمله قلبی

یکی از تمایزهای اساسی بین این دو مورد این است که حمله قلبی اغلب در هنگام اعمال جسمی ایجاد می شود، در حالی که حمله وحشت می تواند در حالت استراحت رخ دهد.

حمله قلبی احتمالاً هنگامی افزایش می یابد که بار کار قلب افزایش یابد. به عنوان مثال در حالی که فرد برف پارو می کند یا از پله ها بالا می رود. به ویژه در افرادی که به طور روزمره فعالیت جسمی انجام نمی دهند.

تفاوت دیگر در مدت زمان است. حملات هراس در طی 20 دقیقه به تدریج فروکش کرده و خود به خود برطرف می شوند. با این حال، حمله قلبی اغلب ادامه خواهد یافت و ممکن است با گذشت زمان بدتر شود.

شما همیشه باید در صورت داشتن هرگونه علائم با مراقبت های پزشکی تماس بگیرید. در زنان، علائم حمله قلبی ممکن است خفیف تر باشد و به جای درد قفسه سینه، خستگی غیرمعمول و ناراحتی قفسه سینه را شامل شود. مهم نیست که علائم خود را کاهش دهید، زیرا وضعیت می تواند به سرعت تشدید شود. هرگز درتماس با اورژانس تردید نکنید.

اگر مشخص شد که علائم حمله وحشت است، از گزینه های درمانی در دسترس استفاده کنید. اینها ممکن است شامل درمان های یکپارچه ای باشد که بر مدیریت استرس و تکنیک های ذهن آگاهی تمرکز دارند.

علائم معمول حمله وحشت زدگی و قلبی

علائم حمله قلبی

احساس فشار و درد در قفسه سینه.

شروع ناگهانی در حین یا بعد از فعالیت بدنی (به عنوان مثال، بالا رفتن از پله ها یا پارو زدن برف).

دردی که به بازو، فک یا شانه کشیده می شود.

درد و علائمی که با گذشت زمان بدتر می شوند.

تنگی نفس

غش کردن خفیف

تعریق

تهوع و استفراغ

علائم وحشت زدگی

افزایش ضربان قلب

شروع شدید بخصوص در هنگام استرس یا اضطراب شدید.

دردی که با گذشت کمی زمان بهتر می شود.

علائمی که طی 20 تا 30 دقیقه برطرف می شوند.

کوتاه شدن نفس

تعریق

سوزن سوزن شدن در دست ها

آیا حمله وحشت می تواند باعث حمله قلبی شود؟

حمله وحشت باعث حمله قلبی نمی شود. انسداد در یک یا چند رگ خونی به قلب که منجر به قطع جریان حیاتی خون می شود، باعث حمله قلبی می شود. اگرچه حمله وحشت باعث حمله قلبی نمی شود، اما استرس و اضطراب می توانند در بروز بیماری عروق کرونر نقش داشته باشند.

حمله پانیک

حملات پانیک می توانند بصورت منفرد یا بخشی از اختلال اضطراب بروز کنند. برخی تحقیقات نشان می دهد که افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی به دلیل تغییرپذیری ضربان قلب پایین (HRV) ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهند.

فاصله زمانی بین هر ضربان قلب HRV است. سیستم عصبی خودمختار ضربان قلب را کنترل می کند. ضربان قلب بنا به فعالیت ها و احساسات فرد در طول روز متفاوت است.

وقتی HRV بالا باشد بیانگر این است که ضربان قلب فرد در طول روز بر اساس آنچه انجام می دهد، به طور موثری تغییر می کند. همچنین نشانه این است که سیستم عصبی خودمختار فرد به خوبی کار می کند.

وقتی HRV پایین باشد به این معنی است که قلب فرد به طور کارآمد دنده عوض نمی کند. برخی از مطالعات HRV پایین را با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط می دانند.

در تجزیه و تحلیل محققان از مطالعات HRV در افراد مبتلا به اختلالات اضطراب، از جمله اختلال پانیک مشخص شد که این افراد HRV پایین تری نسبت به افراد بدون اختلال اضطرابی دارند.

درک این نکته مهم است که داشتن حمله پانیک به معنای حمله قلبی به شخصی نیست. یک فرد مبتلا به اختلال وحشت زدگی ممکن است حملات پانیک مکرر را تجربه کند. برای تعیین اینکه آیا اختلال پانیک خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش می دهد، تحقیقات بیشتری لازم است.

پیشگیری از حمله پانیک

هیچ راهی مطمئن برای جلوگیری از حملات پانیک یا اختلال پانیک وجود ندارد. با این حال، این توصیه ها می تواند کمک کند.

برای جلوگیری از بدتر شدن یا مکرر شدن، در اسرع وقت برای درمان حملات پانیک اقدام کنید.

برای پیشگیری از عود بیماری و یا بدتر شدن علائم حمله، توصیه های درمانی خود را رعایت کنید.

فعالیت بدنی منظم داشته باشید. چراکه در برابر اضطراب از شما محافظت می کند.

دکتر رامین علوی نژاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.