استرس و بدن

استرس بر تمام سیستم های بدن از جمله سیستم های اسکلتی عضلانی، تنفسی، قلبی عروقی، غدد درون ریز، دستگاه گوارش، عصبی و دستگاه تناسلی تأثیر می گذارد. برای افزایش دانش خود درباره این موضوع که استرس بر بدن چه تاثیری دارد تا انتهای مقاله همراه باشید.

استرس بر بدن چه تاثیری دارد
بدن ما به خوبی برای مقابله با استرس در دوزهای کم، مجهز است. اما زمانی که این استرس طولانی مدت یا مزمن شود، می تواند اثرات جدی بر بدن شما داشته باشد. در این شرایط درمان استرس توسط یک روانشناس ضرورت میابد.

استرس چه بلایی سر بدن شما می آورد (سیستم اسکلتی عضلانی)

هنگامی که بدن تحت فشار است، عضلات منقبض می شوند. تنش عضلانی تقریباً یک واکنش خودکار به استرس است. روشی که بدن در برابر آسیب و درد از خود محافظت می کند.

با شروع ناگهانی استرس، ماهیچه‌ها به یکباره منقبض می‌شوند و پس از پایان استرس، تنش خود را آزاد می‌کنند. استرس مزمن باعث می شود که عضلات بدن در حالت کم و بیش ثابتی از برانگیختگی قرار بگیرند. وقتی ماهیچه ها برای مدت طولانی منقبض هستند، ممکن است واکنش های دیگر بدن را تحریک کند و حتی احتمال اختلالات مرتبط با استرس را افزایش دهد.

برای مثال، هر دو نوع سردرد تنشی و سردرد میگرنی با تنش مزمن عضلانی در ناحیه شانه، گردن و سر مرتبط هست. درد عضلانی اسکلتی در کمر و اندام فوقانی نیز با استرس، به ویژه استرس شغلی مرتبط است.

آسیب یا استرس؟

میلیون ها نفر از بیماری های مزمن دردناک به ویژه اختلالات اسکلتی عضلانی رنج می برند. اغلب، اما نه همیشه، ممکن است آسیبی وجود داشته باشد که باعث ایجاد حالت دردناک مزمن شود. آنچه تعیین می کند که آیا فرد آسیب دیده از درد مزمن رنج می برد یا خیر، نحوه پاسخ دادن به آسیب است.

افرادی که از درد و آسیب مجدد می ترسند و تنها به دنبال علت فیزیکی و درمان برای آسیب هستند، معمولاً نسبت به افرادی که سطح معینی از فعالیت متوسط ​​و تحت نظارت را حفظ می کنند، بهبودی کمتری دارند. تنش عضلانی، و در نهایت، آتروفی عضلانی به دلیل استفاده نکردن از بدن، همگی باعث ایجاد شرایط مزمن اسکلتی عضلانی مرتبط با استرس می شوند.

تکنیک‌های تمدد اعصاب و سایر فعالیت‌ها و درمان‌های مبتنی بر کاهش استرس به طور مؤثری تنش عضلانی را کاهش می‌دهند. بروز برخی اختلالات مرتبط با استرس، مانند سردرد را کاهش می‌دهند و احساس خوشبختی را افزایش می‌دهند. برای کسانی که به شرایط درد مزمن مبتلا می شوند، نشان داده شده است که فعالیت های کاهش دهنده استرس خلق و خو و عملکرد روزانه را بهبود می بخشد.

استرس بر دستگاه تنفسی چه تاثیری دارد؟

سیستم تنفسی اکسیژن را به سلول ها می رساند و ضایعات دی اکسید کربن را از بدن دفع می کند. هوا از طریق بینی وارد می شود و از طریق حنجره در گلو، از طریق نای به سمت پایین و از طریق برونش ها به ریه ها می رود. سپس اکسیژن را برای گردش خون به گلبول های قرمز منتقل می کنند.

استرس و هیجان شدید می توانند با علائم تنفسی مانند تنگی نفس و تنفس سریع ظاهر شوند. زیرا راه هوایی بین بینی و ریه ها منقبض می شود. برای افرادی که بیماری تنفسی ندارند، این معمولاً مشکلی نیست زیرا بدن می‌تواند کار اضافی را برای تنفس راحت مدیریت کند. اما استرس‌های روانشناختی می‌توانند مشکلات تنفسی را برای افراد مبتلا به بیماری‌های تنفسی از قبیل آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) تشدید کنند.

برخی از مطالعات نشان می دهد که یک استرس حاد – مانند مرگ یکی از عزیزان، در واقع می تواند باعث حملات آسم شود. علاوه بر این، تنفس سریع ناشی از استرس می تواند باعث حمله پانیک در افرادی شود که مستعد حملات وحشت زدگی هستند.

کار با روانشناس برای ایجاد آرامش، تمرین تنفس و سایر راهبردهای رفتاری شناختی می تواند کمک کند. برای دریافت نوبت روانشناس از دکتر علوی می توانید از اطلاعات تماس انتهای همین صفحه کنید.

همچنین مطالعه کنید: مشاوره خانواده

استرس بر سیستم قلبی عروقی چه تاثیری دارد؟

قلب و رگ‌های خونی دو عنصر سیستم قلبی عروقی را تشکیل می‌دهند که با هم کار می‌کنند و تغذیه و اکسیژن را به اندام‌های بدن می‌رسانند. فعالیت این دو عنصر نیز در پاسخ بدن به استرس هماهنگ می باشد. استرس حاد، استرس لحظه ای یا کوتاه مدت مانند گیر افتادن در ترافیک یا ترمز ناگهانی برای جلوگیری از تصادف باعث افزایش ضربان قلب و انقباضات قوی تر عضله قلب با آزاد شدن هورمون های استرس می شود. آدرنالین، نورآدرنالین و کورتیزول به عنوان پیام رسان، به این اثرات عمل می کنند.

علاوه بر این، رگ‌های خونی که خون را به سمت عضلات بزرگ و قلب هدایت می‌کنند، گشاد می‌شوند. در نتیجه میزان خون پمپ شده به این قسمت‌های بدن افزایش می‌یابد و فشار خون بالا می‌رود. این به عنوان پاسخ جنگ یا گریز نیز شناخته می شود. پس از گذراندن دوره استرس حاد، بدن به حالت عادی خود باز می گردد.

استرس مزمن، یا استرس مداوم تجربه شده در یک دوره زمانی طولانی، می تواند به مشکلات طولانی مدت برای قلب و عروق خونی منجر شود. افزایش مداوم ضربان قلب و افزایش سطح هورمون های استرس و فشار خون می تواند بر بدن تأثیر منفی بگذارد. این استرس مداوم و طولانی مدت می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا، حمله قلبی یا سکته را افزایش دهد.

خطر ابتلا به بیماری قلبی مرتبط با استرس برای زنان

به نظر می رسد خطر ابتلا به بیماری قلبی مرتبط با استرس برای زنان متفاوت است. بسته به اینکه آیا زن قبل یا بعد از یائسگی است. به نظر می رسد سطوح استروژن در زنان یائسه به رگ های خونی کمک می کند تا در هنگام استرس واکنش بهتری نشان دهند. در نتیجه به بدن آنها کمک می شود تا استرس را بهتر مدیریت کنند و از آنها در برابر بیماری قلبی محافظت کند. زنان یائسه به دلیل از دست دادن استروژن این سطح از محافظت را از دست می دهند. بنابراین آنها را در معرض خطر بیشتری برای اثرات استرس بر بیماری قلبی قرار می دهند.

استرس حاد مکرر و استرس مزمن مداوم نیز ممکن است به التهاب در سیستم گردش خون، به ویژه در عروق کرونر کمک کند، و این یکی از مسیرهایی است که تصور می‌شود استرس را با حمله قلبی مرتبط می‌کند. همچنین به نظر می رسد که نحوه واکنش یک فرد به استرس می تواند بر سطح کلسترول تأثیر بگذارد.

سیستم غدد درون ریز و تاثیر استرس بر آن

زمانی که فردی موقعیتی را چالش‌برانگیز، تهدیدکننده یا غیرقابل کنترل تشخیص می‌دهد، مغز مجموعه‌ای از رویدادها را آغاز می‌کند که شامل محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) است. این سیستم محرک اصلی پاسخ استرس غدد درون ریز است. این فرآیند در نهایت منجر به افزایش تولید هورمون های استروئیدی به نام گلوکوکورتیکوئیدها می شود که شامل کورتیزول است که اغلب به عنوان “هورمون استرس” نام گذاری می شود.

محور HPA

در مواقع استرس، هیپوتالاموس (مجموعه‌ای از هسته‌هایی که مغز و سیستم غدد درون ریز را به هم متصل می‌کند) به غده هیپوفیز سیگنال می‌دهد تا هورمونی تولید کند که به نوبه خود به غدد فوق کلیوی، واقع در بالای کلیه‌ها، سیگنال می‌دهد تا تولید کورتیزول را افزایش دهند.

کورتیزول با به حرکت درآوردن گلوکز و اسیدهای چرب از کبد، سطح سوخت انرژی موجود را افزایش می دهد. کورتیزول معمولاً در سطوح مختلف در طول روز تولید می‌شود. معمولاً پس از بیدار شدن غلظت آن افزایش می‌یابد و به آرامی در طول روز کاهش می‌یابد و یک چرخه روزانه انرژی را فراهم می‌کند.

در طول یک رویداد استرس زا، افزایش کورتیزول می تواند انرژی لازم برای مقابله با چالش های طولانی مدت یا شدید را فراهم کند.

برای مدیریت استرس اقدام کنید

اگر علائم استرس دارید، انجام اقداماتی برای مدیریت استرس می تواند فواید زیادی برای سلامتی شما داشته باشد. استراتژی های مدیریت استرس را جدی بگیرید.

انجام فعالیت های منظم آرامش بخش. تمرین تکنیک هایی مانند تنفس آگاهانه به شما کمک می کند تا انقباض های عضلانی را کاهش دهید. با این کار پمپاژ خون در رگ ها کاهش میابد و همینطور فشار خون. سایر

حفظ حس شوخ طبعی

گذراندن وقت با خانواده و دوستان

وقت گذاشتن برای سرگرمی ها، مانند خواندن کتاب یا گوش دادن به موسیقی

به دنبال یافتن راه های فعال برای مدیریت استرس خود باشید

راه‌های غیرفعال مدیریت استرس مانند تماشای تلویزیون، جستجو در اینترنت یا بازی‌های ویدیویی ممکن است آرامش‌بخش به نظر برسند، اما ممکن است در دراز مدت استرس شما را افزایش دهند.

مطمئن شوید که به اندازه کافی می خوابید و یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید. از مصرف تنباکو، کافئین و الکل زیاد و استفاده از مواد غیرقانونی خودداری کنید.

چه زمانی باید به دنبال کمک بود

اگر مطمئن نیستید که استرس دارید یا اضطراب. یا اقداماتی برای کنترل استرس خود انجام داده اید اما علائم شما ادامه دارد، به روانشناس مراجعه کنید. بهترین روانشناس تهران یا سایر شهرها ممکن است بخواهد علل بالقوه دیگری را بررسی کند. مراجعه به یک درمانگر حرفه ای را در نظر بگیرید که می تواند به شما در شناسایی منابع استرس و یادگیری ابزارهای مقابله ای جدید کمک کند.

همچنین اگر درد قفسه سینه دارید، به خصوص اگر تنگی نفس، درد فک یا کمر، درد در شانه و بازو، عرق کردن، سرگیجه یا حالت تهوع نیز دارید، فوراً از کمک اورژانس استفاده کنید. اینها ممکن است علائم هشدار دهنده حمله قلبی باشند و فقط علائم استرس نباشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.