چه زمانی ازدواج کنیم
بله، ازدواج زمان مناسب خود را لازم دارد. بسیاری از ما با یک جهان بینی آرمان گرایانه بزرگ شده ایم که عشق برای دوام بخشیدن به ازدواج کافی است. یک باور که اولین عاشقانه های ما را هدایت می کند. سپس واقعیت عملگرایانه زندگی، ممکن است به انتها برسد. روانشناسان بر این باور است که برای خوشبختی دو نفر بیش از عشق و اشتیاق لازم است تا رابطه ای آنقدر قوی بسازند که فراز و نشیب های زیادی را که زندگی در راه ایجاد می کند، پشت سر بگذارد. بنابراین سوال “چه زمانی ازدواج کنیم” به عوامل متعددی بستگی دارد.
هنگام انتخاب یک شریک زندگی، طیفی از عوامل را در نظر می گیریم، از درآمد گرفته تا ویژگی های شخصیت، باورها و اهداف زندگی. تا بفهمیم آیا یک علاقه بالقوه مبتنی بر عشق می تواند یک زندگی سازگارانه را ایجاد کند یا خیر. یکی دیگر از جنبه های کلیدی که باید در نظر گرفته شود، تفاوت سنی بین یک زوج است، زیرا ضرب المثل “سن فقط یک عدد است” ممکن است برای مقابله با پیچیدگی های زندگی زناشویی به اندازه کافی خوب نباشد.
آیا فاصله سنی ایده آل می تواند یک ازدواج را موفق کند؟
هیچ فرمول جهانی وجود ندارد که بتواند خوشبختی در یک رابطه یا موفقیت در ازدواج را تضمین کند و به ما بگوید چه زمانی ازدواج کنیم. بنابراین تمام این صحبت ها در مورد حداکثر یا حداقل تفاوت سنی برای ازدواج درست است، اما فقط تا حدی. هر زوج موفق از طریق درک متقابل و مهارت های منحصربه فرد خود کنار آمدن با چالشهایی زندگی را می آموزد.
برخی ازدواج ها موفق می شوند، برخی نه. با این حال، دستورالعملهای گسترده و چک لیستهای کلی وجود دارد که میتواند به افزایش شانس موفقیت ازدواج کمک کند. فاصله سنی ایده برای ازدواج یکی از مؤلفههای حیاتی است که باید هنگام این تصمیم گیری بسیار مهم در زندگی به آن توجه کنید.
همه ما زوجهایی را دیدهایم – چه افراد مشهور و چه افراد معمولی – که با وجود فاصله سنی زیاد از ازدواج موفقی لذت میبرند. اما نمیدانیم که آیا این ازدواج ها میتواند برای ما نیز یک ملاک تصمیم گیری باشد؟ آیا حداقل یا حداکثر تفاوت سنی برای ازدواج، یک کلیشه اجتماعی دیگر است؟ وقتی برای تصمیم گیری به یک دکتر روانشناس در تهران مراجعه می کنید موارد مختلفی را در نظر می گیرد که مرتبط با شرایط شخصی شما باشد.
به آمارهای موجود در جامعه توجه کنید
در درجه اول به این نکته توجه کنید که اکثریت زوج ها به دلیل اختلاف سنی زیاد با مشکلاتی روبرو هستند. این باعث می شود افراد سؤالات زیر را از خود بپرسند. آیا تفاوت سنی واقعاً در ازدواج مهم است؟ اگر چنین است، بهترین تفاوت سنی زن و شوهر چقدر است؟ چقدر اختلاف سنی بین یک زوج قابل قبول است؟ آیا نادیده گرفتن فاصله سنی برای زوج ها کلید یک پیوند شاد است؟
طبق مطالعه ای که اخیرا انجام شده، فاصله سنی بسیار زیاد مستقیماً با شانس بالاتر جدایی مرتبط است. این یافته ای حیاتی است که باید به آن توجه داشت. زیرا ازدواج هایی با فاصله سنی زیاد هنوز در کاملاً رایج هستند، حتی اگر وقوع آنها در سال های اخیر کاهش یافته باشد. برخلاف زنان نسل های قبل، زنان مدرن و تحصیل کرده کمتر احتمال دارد که در ازدواج ناخوشایند باقی بمانند و آن را به عنوان سرنوشت خود بپذیرند.
تفاوت سنی ایده آل برای ازدواج چقدر است؟
میپرسید بهترین فاصله سنی برای ازدواج چقدر است؟ خب، شکاف های سنی برای زوج های مختلف، بسته به اولویت های آنها و آنچه در ازدواج به دنبال آن هستند متفاوت است. فرقی نمیکند که شما یک زن مسن تر یا یک مرد جوانتر باشید یا یک دختر جوان که در آشنایی با یک مرد مسن تر قرار گرفته است. تفاوت سنی میتواند به طور قابل توجهی بر سازگاری بین یک زوج تأثیر بگذارد.
چه تعداد از ازدواج ها دارای فاصله سنی زیادی هستند؟
در سراسر کشورهای غربی، حدود 8 درصد از تمام زوج های متاهل را می توان با فاصله سنی زیاد (ده سال یا بیشتر) طبقه بندی کرد. اینها عموماً شامل مردان مسن تر با زنان جوان تر می شود. حدود 1 درصد از زوج های دارای فاصله سنی، شامل یک زن مسن تر با مرد جوان تر است.
اما آنچه این روندها به ما می گویند این است که اکثریت جمعیت احتمالاً با فردی هم سن و سال شریک می شوند. این تا حد زیادی به داشتن حلقههای اجتماعی مربوط میشود که عموماً زوج های هم سن و سال را در بر میگیرد و افراد جذب دیگرانی میشوند که به آنها شبیه هم هستند. شباهت مستلزم چیزهای زیادی است، از جمله شخصیت، علایق و ارزش ها، اهداف زندگی و ویژگی های فیزیکی. برخی از این موارد وابسته به سن هستند.
چرا سن برای بعضی ها مهم نیست؟
بسیاری از دلایل ارائه شده برای زوجهای با فاصله سنی، عمدتاً ریشه در تبیینهای تکاملی دارد و بر زوج هایی که مرد مسن تر است و زن جوان تر تمرکز دارد. از این منظر، تصور میشود که ترجیحات مردان برای زنان جوان تر به تناسب باروری مربوط میشود.
مردان با زنان جوان تر ازدواج می کنند و زنان به طور کلی ترجیح می دهند با مردان مسن تر ازدواج کنند. اما آیا این فرهنگ، ژنتیک یا محیط است که چنین انتخابی را هدایت می کند؟ تحقیقات جدید نشان می دهد که حداقل برای مردم ماقبل انقلاب صنعتی، مردان باید با زنی که تقریباً 15 سال کوچکتر از آنها هستند ازدواج کنند تا شانس خود را برای داشتن بیشترین فرزندان داشته باشند.
دکتر رامین علوی نژاد می گوید: روانشناسان بررسی کرده اند که چگونه تفاوت سنی والدین در ازدواج بر موفقیت آنها برای فرزندآوری تاثیر می گذارد. روانشناسان و مشاوران خانواده دریافتند که ازدواج مردان در گذشته با زنان 14.6 سال جوانتر، موفقیت باروری مردان را در طول زندگی به حداکثر میرساند. به عبارت دیگر، تعداد فرزندانی که تا سن 18 سالگی زنده میماندند بیشتر می شد.
محققان این کار را با بررسی سوابق کلیسا از 700 ازدواج از جمعیت های اوتسجوکی، ایناری و اننتکیو از قرن هفدهم تا نوزدهم (به منظور مطالعه بقای کودکان) انجام دادند.
مراحل مختلف زندگی و انتظارات
با این حال، این روزها مواردی وجود دارد که شاید در روابطی که در آن فاصله سنی تا حدی وجود دارد، نیاز به توجه بیشتری دارد. به عنوان مثال، داشتن فرزند، مراحل مختلف زندگی و انتظارات و سلامت، سطوح مختلف تناسب اندام و علایق / نگرش های اجتماعی. احتمالاً موارد بسیار دیگری وجود دارد که منحصر به زوج ها هستند. در واقع آنچه اهمیت دارد میزان رضایت زوجین است.
همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که با افزایش سن افراد، فاصله سنی کمتر اهمیت پیدا می کند، یک زن 22 ساله با شریک زندگی 40 ساله ممکن است ظاهر عجیبی پیدا کند، اما زمانی که آنها 35 و 48 ساله هستند، به نوعی این فاصله خیلی زیاد به نظر نمی رسد.
تا زمانی که زوجین اهداف یکسانی برای رابطه داشته باشند، فعال هستند و… سن نباید مانعی برای بررسی یک رابطه بالغ، سالم، محترمانه و محبتآمیز باشد.
جامعه قضاوت می کند
جامعه می تواند نسبت به زوج ها بسیار خشن باشد و به طور فزاینده ای در مورد آنها قضاوت می کند. برخی ممکن است هر یک از آنها را جوینده طلا بدانند یا ازدواج آنها را صرفاً بر اساس تمایلات جنسی توصیف کنند. مردم تصمیمات آنها را قضاوت و نقد خواهند کرد. حتی ممکن است درباره تصمیم والدین برای ازدواج فرزندانشان به این شکل نظر بدهند.
اگر زوجین در زندگی زناشویی خود با مشکلاتی مواجه شوند، اطرافیان شروع به سرزنش اختلاف سنی به عنوان عامل اصلی این مسائل و مشاجرات می کنند. در حالی که این کار می تواند کاملا غیر ضروری باشد، اما مردم فرصتی برای انتقاد سازنده از آنها باقی نمی گذارند. بدتر از آن، برخی از زوجین نیز حتی ممکن است خودشان به این باور برسند.
اگر هر دو شریک از نسلهای کاملاً متفاوتی باشند، در این صورت برخی از مشکلات سازگاری قطعاً رخ خواهد داد. هر دوی آنها ممکن است طرز فکر و عقاید متفاوتی داشته باشند و ممکن است در طول مشاجره و دعوا با هم تضاد عمیق پیدا کنند. آنها همچنین ممکن است اولویت های مختلفی داشته باشند و درنتیجه ممکن است به خوبی با یکدیگر سازگار نباشند. ممکن است بع از مطالعه این مقاله به مشاوره روانشناسی نیاز پیدا کرده باشید. برای دریافت نوبت روانشناس می توانید از اطلاعات تماس در همین صفحه استفاده کنید.
دکتر رامین علوی نژاد