استرس و بدن
استرس بر تمام سیستم های بدن از جمله سیستم های اسکلتی عضلانی، تنفسی، قلبی عروقی، غدد درون ریز، دستگاه گوارش، عصبی و دستگاه تناسلی تأثیر می گذارد. برای افزایش دانش خود درباره این موضوع که استرس بر بدن چه تاثیری دارد تا انتهای مقاله همراه باشید.
بدن ما به خوبی برای مقابله با استرس در دوزهای کم، مجهز است. اما زمانی که این استرس طولانی مدت یا مزمن شود، می تواند اثرات جدی بر بدن شما داشته باشد. در این شرایط درمان استرس توسط یک روانشناس ضرورت میابد.
استرس چه بلایی سر بدن شما می آورد (سیستم اسکلتی عضلانی)
هنگامی که بدن تحت فشار است، عضلات منقبض می شوند. تنش عضلانی تقریباً یک واکنش خودکار به استرس است. روشی که بدن در برابر آسیب و درد از خود محافظت می کند.
با شروع ناگهانی استرس، ماهیچهها به یکباره منقبض میشوند و پس از پایان استرس، تنش خود را آزاد میکنند. استرس مزمن باعث می شود که عضلات بدن در حالت کم و بیش ثابتی از برانگیختگی قرار بگیرند. وقتی ماهیچه ها برای مدت طولانی منقبض هستند، ممکن است واکنش های دیگر بدن را تحریک کند و حتی احتمال اختلالات مرتبط با استرس را افزایش دهد.
برای مثال، هر دو نوع سردرد تنشی و سردرد میگرنی با تنش مزمن عضلانی در ناحیه شانه، گردن و سر مرتبط هست. درد عضلانی اسکلتی در کمر و اندام فوقانی نیز با استرس، به ویژه استرس شغلی مرتبط است.
آسیب یا استرس؟
میلیون ها نفر از بیماری های مزمن دردناک به ویژه اختلالات اسکلتی عضلانی رنج می برند. اغلب، اما نه همیشه، ممکن است آسیبی وجود داشته باشد که باعث ایجاد حالت دردناک مزمن شود. آنچه تعیین می کند که آیا فرد آسیب دیده از درد مزمن رنج می برد یا خیر، نحوه پاسخ دادن به آسیب است.
افرادی که از درد و آسیب مجدد می ترسند و تنها به دنبال علت فیزیکی و درمان برای آسیب هستند، معمولاً نسبت به افرادی که سطح معینی از فعالیت متوسط و تحت نظارت را حفظ می کنند، بهبودی کمتری دارند. تنش عضلانی، و در نهایت، آتروفی عضلانی به دلیل استفاده نکردن از بدن، همگی باعث ایجاد شرایط مزمن اسکلتی عضلانی مرتبط با استرس می شوند.
تکنیکهای تمدد اعصاب و سایر فعالیتها و درمانهای مبتنی بر کاهش استرس به طور مؤثری تنش عضلانی را کاهش میدهند. بروز برخی اختلالات مرتبط با استرس، مانند سردرد را کاهش میدهند و احساس خوشبختی را افزایش میدهند. برای کسانی که به شرایط درد مزمن مبتلا می شوند، نشان داده شده است که فعالیت های کاهش دهنده استرس خلق و خو و عملکرد روزانه را بهبود می بخشد.
استرس بر دستگاه تنفسی چه تاثیری دارد؟
سیستم تنفسی اکسیژن را به سلول ها می رساند و ضایعات دی اکسید کربن را از بدن دفع می کند. هوا از طریق بینی وارد می شود و از طریق حنجره در گلو، از طریق نای به سمت پایین و از طریق برونش ها به ریه ها می رود. سپس اکسیژن را برای گردش خون به گلبول های قرمز منتقل می کنند.
استرس و هیجان شدید می توانند با علائم تنفسی مانند تنگی نفس و تنفس سریع ظاهر شوند. زیرا راه هوایی بین بینی و ریه ها منقبض می شود. برای افرادی که بیماری تنفسی ندارند، این معمولاً مشکلی نیست زیرا بدن میتواند کار اضافی را برای تنفس راحت مدیریت کند. اما استرسهای روانشناختی میتوانند مشکلات تنفسی را برای افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی از قبیل آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) تشدید کنند.
برخی از مطالعات نشان می دهد که یک استرس حاد – مانند مرگ یکی از عزیزان، در واقع می تواند باعث حملات آسم شود. علاوه بر این، تنفس سریع ناشی از استرس می تواند باعث حمله پانیک در افرادی شود که مستعد حملات وحشت زدگی هستند.
کار با روانشناس برای ایجاد آرامش، تمرین تنفس و سایر راهبردهای رفتاری شناختی می تواند کمک کند. برای دریافت نوبت روانشناس از دکتر علوی می توانید از اطلاعات تماس انتهای همین صفحه کنید.