چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم

همانطور که ما همچنان در خود مستقر هستیم، ممکن است فکر کنید که شخصیت چیزی است که در طول زندگی تغییر می کند. بنابراین این سوال برای شما پیش می آید که چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم.

طبق یک پژوهش که 4000 داوطلب 20 تا 80 سال شرکت کردند مشخص شد که ثبات شخصیت در دوران جوانی افزایش می‌یابد، در اواسط زندگی به اوج خود می‌رسد و سپس به تدریج در سنین بالا کاهش می‌یابد. این کاهش احتمالاً در پاسخ به تغییرات فشارهای اجتماعی و بیولوژیکی که در مراحل مختلف زندگی تجربه می‌کنیم. این موارد بخصوص در مشاوره ازدواج مورد توجه قرار می گیرند.

چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم

یک شخصیت دارای مجموعه ‌ای از صفاتی است که فرد را متمایز می‌کند.

ویژگی‌هایی مانند برون‌گرایی، گشودگی نسبت به تجربیات جدید، خودشیفتگی یا توافق‌پذیری. بسیاری از مردم می خواهند برخی از ویژگی های شخصیت خود را تغییر دهند.

روانشناسان دریافته اند که معیارهای ویژگی های شخصیتی در دوران بزرگسالی نسبتاً پایدار هستند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که فضایی برای تکامل شخصی وجود دارد، به خصوص در دوره های طولانی که فرد بالغ می شود.

آیا شخصیت می تواند تغییر کند؟

تقریباً طبق تعریف روانشناسان، ویژگی‌های شخصیتی ویژگی‌های روان‌ شناختی پایداری هستند. آن‌ها نشان می‌دهند که یک فرد در حال حاضر و احتمالاً فردا و حتی یک سال آینده به شیوه‌ ای خاص فکر می‌کند و رفتار می‌کند. در واقع، تحقیقات در مورد رشد شخصیت در طول زمان نشان می‌دهد که در بزرگسالی، ویژگی‌هایی مانند برون‌گرایی، توافق‌پذیری و وظیفه ‌شناسی نسبتاً پایدار می مانند.

در عین حال، واضح است که شخصیت افراد به تدریج در طول عمر، از کودکی تا سنین بالاتر، تکامل می‌یابد و به طور بالقوه در ارتباط با رویدادهای مهم زندگی، مانند شراکت‌های عاشقانه، تغییر می‌کند. حتی ممکن است افراد بتوانند جنبه های شخصیتی خود را با اراده خود تغییر دهند.

در حالی که ویژگی‌ها در طول زمان ثبات را نشان می‌دهند، شخصیت واقعاً می‌تواند تغییر کند. روانشناسان به بررسی چرایی، چگونگی و زمان وقوع آن ادامه می‌دهند.

همچنین مطالعه کنید: مشاوره خانواه

اما چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم؟

آیا زندگی می تواند شخصیت شما را تغییر دهد؟ شواهدی وجود دارد که نشان می دهد تروما یا رویدادهای فاجعه آمیز می توانند شخصیت را تغییر دهند و یک فرد برونگرا و کمتر روان رنجور را گوشه گیر و مضطرب کند. بیماری های جدی مانند زوال عقل، اعتیاد یا بیماری روانی می توانند شخصیت و رفتار را تغییر دهند. به عنوان مثال، اعتیاد به الکل در طول زمان باعث افسردگی می شود و ممکن است شخصیت تا حد زیادی تغییر کند.

از سوی دیگر، احساس رضایت از زندگی ممکن است ویژگی های شخصیتی خاصی را تقویت کند. وقتی زندگی به خوبی پیش می‌رود، ممکن است موافق ‌تر، وظیفه‌ شناس ‌تر، از نظر عاطفی باثبات ‌تر و شاید به طرز مثبتی، درون ‌گرا شوید. ممکن است زمانی که از خود و از زندگی راضی هستید ثبات شخصیت را نیز تجربه کنید.

چگونه شخصیت با افزایش سن تغییر می کند

آیا یک دختر نوجوان مهربان، سخت ‌کوش و درون‌گرا، زمانی که یک زن ۵۵ ساله است، همچنان این ویژگی‌ها را حفظ خواهد کرد؟ آیا یک پدربزرگ صریح و کوتاه مزاج همیشه اینطور بوده است یا در طول سال ها بیشتر رشد کرده است؟ یک راه برای پاسخ به این سؤالات ممکن است این باشد: بله و خیر.

محققین روانشناس که داده‌های پژوهشی را تجزیه و تحلیل کرده‌اند، شواهدی برای ثبات و تغییر پیدا می‌کنند. به این معنا که، مردم اغلب در طول زمان به جای تغییر چشمگیر به خود شبیه می ‌شوند. اگر برون گرا بوده اند و آسیب خاصی رخ ندهد، برون‌گراتر یا جمع گراتر از بسیاری از افراد باقی خواهند ماند. اما روندهای کلی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد افراد تمایل دارند با گذشت سال‌ها نسبت به ویژگی‌های خاص تغییراتی ارادی ایفا کنند.

راه تغییر شخصیت در بزرگسالی چیست؟

به طور خلاصه، به گونه ‌ای که در تست‌های شخصیتی نشان داده می‌شود به نظر می‌رسد که شخصیت افراد به مرور زمان به بلوغ می‌رسد یا از نظر اجتماعی سازگارتر می‌شود. داده های شخصیتی که ابتدا در جوانی و دوباره 50 سال بعد جمع آوری شدند، افزایش صفاتی مانند آرامش (که تصور می شود با ثبات عاطفی مرتبط است) و حساسیت اجتماعی (مربوط به توافق) را نشان داد.

تحقیقات دیگر شواهدی پیدا کرده اند که نشان می دهد خودشیفتگی به طور متوسط ​​در طول زمان کاهش می یابد. ممکن است به یک روانشناس نیاز داشته باشید. برای دریافت نوبت از دکتر رامین علوی نژاد از طریق اطلاعات مندرج در همین سایت می توانید اقدام بفرمائید.

وقتی بزرگ می شویم شخصیت چگونه تغییر می کند؟

مطالعات نشان می‌دهند که کودکان با افزایش سن، ممکن است ویژگی‌های مشخص ‌تری را نشان دهند. تحقیقات مربوط به نوجوانان و بزرگسالان جوان نشان ‌دهنده نوسانات شخصیتی در طول زمان است: برای مثال، در سال‌های نوجوانی، پسران ممکن است به طور متوسط ​​از وجدان کمتری برخوردار شوند و دختران به طور متوسط ​​از ثبات عاطفی کمتری برخوردار باشند و هر دو با رسیدن به بزرگسالی، در این ویژگی‌ها ثبات را به دست آورند. به نظر می رسد توافق پذیری نیز با افزایش سن افزایش می یابد.

روش های مختلفی برای ارزیابی ثبات شخصیت وجود دارد.

بر اساس ارزیابی ها و شواهد موجود مشخص شده است که ویژگی های شخصیتی ویژگی های نسبتاً پایداری هستند که تغییرات سطح متوسط و قابل پیش بینی را در طول عمر نشان می دهند. در شرایطی که آسیب های بخصوص ریشه دار در دوران کودکی و یا تلاش های ارادی برای انطباق با محیط های خاص وجود نداشته باشد، ثبات شخصیت حفظ می شود. درنتیجه برای جواب به این سوال که چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم باید گفت که به سلامت روانشناختی خود اهمیت بدهید.

ثبات شخصیت در اثر تعامل پیچیده بین افراد و محیط های اجتماعی آنها ایجاد می شود. بسیاری از ویژگی‌های شخصیتی با تجارب زندگی در یک چرخه تقویت‌ کننده متقابل مرتبط هستند.

به نظر می‌رسد ویژگی‌های شخصیتی زمینه‌های محیطی را شکل می‌دهند و آن زمینه‌ها اغلب همان ویژگی‌های شخصیتی را برجسته و تقویت می‌کنند.

با این حال، تغییر یا دگرگونی شخصیت امکان پذیر است زیرا افراد به محیط خود پاسخ می دهند. ممکن است افراد نیز بخواهند شخصیت خود را تغییر دهند. محققان شخصیت اکنون شروع به پرداختن به سوالات مهم در مورد امکان تغییرات شخصیتی پایدار از طریق تلاش های مداخله ای کرده اند.

بی ثباتی شخصیت و اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت ناپایدار عاطفی (EUPD) که اختلال شخصیت مرزی به آن نیز گفته می شود، مشکلاتی را به صورت بی ثباتی عاطفی، مضطرب بودن و داشتن الگوی رفتار خود ویرانگر به همراه دارد. این وضعیت بیشترین ارتباط را با بی ثباتی شخصیت دارد.

اگر مبتلا به EUPD هستید، ممکن است دچار یک وضعیت روان پریشی مرزی شوید که در آن شک شدیدی را در خود و دیگران تجربه کنید. شما به سرعت بین حالات خود تغییر می کنید و ممکن است در مدت زمان کوتاهی از ناامیدی به سرخوشی بروید.

برای شما عادی است که به شدت احساس بدی داشته باشید و در صورت داشتن این مشکلات احساس شرمندگی زیادی کنید. اما شما تنها نیستید و درمان های روانشناختی بدون دارو و تخصصی برای EUPD وجود دارد. همچنین کارهای زیادی وجود دارد که می توانید به تنهایی انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید.

هنگامی که شما EUPD دارید، مدیریت احساسات رهاشدگی، اضطراب یا خشم برای شما بسیار دشوار است و برای شما معمول است که به طرق مختلف، چه از نظر جسمی یا روحی، به خود آسیب برسانید.

اعتماد به نفس شما ممکن است گاهی اوقات مشکلی نداشته باشد، فقط در لحظه بعد در تنفر عمیق از خود فرو می روید. بسیاری از افراد مبتلا به EUPD احساس پوچی و مشکلات هویتی را توصیف می کنند.

اگر دارای EUPD هستید، ممکن است در اعتماد کردن و احساس امنیت در روابط نزدیک مشکل داشته باشید، و ممکن است اغلب در یک دقیقه بین تحسین افراد نزدیک به خود و تحقیر آنها در لحظه دیگر در نوسان باشید. این می تواند حفظ روابط را در دراز مدت دشوار کند.

مراقب باشید

مراقب باشید که با الکل یا مواد مخدر «خوددرمانی» نکنید، یا دچار اختلالات خوردن و یا به خود آسیب رساندن نشوید. به یک روانشناس خوب در تهران یا شهر خود مراجعه کنید و با خواندن تنها یک مقاله مثل این سعی نکنید به این مشکل رسیدگی کنید که چگونه ثبات شخصیت داشته باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.