روانشناسی رنگ
محققین روانشناس رنگ می تواند نقش مهمی در انتقال اطلاعات به صورت غیرکلامی، ایجاد حالات خاص و حتی تاثیرگذاری بر تصمیمات افراد داشته باشد. با توجه به اینکه درصد قضاوت های فوری تحت تأثیر تأثیرات روانی رنگ است، مهم است که روانشناسی رنگ را بدانید، یاد بگیرید رنگ ها چه معنایی دارند و چه پاسخ هایی می توانند برانگیزند. سپس می توانید تصمیم های آگاهانه تری بگیرید، چه از نظر شخصی و چه حرفه ای، انتخاب کنید تا به نتایج دلخواه خود برسید.
آیا در اتاق زرد احساس اضطراب می کنید؟ آیا رنگ آبی به شما احساس آرامش می دهد؟ رنگ به طور مشخصی بر خلق و خو، هیجان و عواطف تأثیر می گذارد.
رنگ یک ابزار ارتباطی قدرتمند است و می تواند بر رفتار، خلق و خو و حتی تأثیر بر واکنش های فیزیولوژیکی استفاده شود. برخی از رنگ ها با افزایش فشار خون، افزایش متابولیسم و خستگی چشم مرتبط هستند. بنابراین تاثرگذاری رنگ بر احساسات دقیقا چگونه است ؟ رنگ چگونه بر خلق و خو و رفتار تأثیر می گذارد؟ مهمترین جنبه رنگ در زندگی روزمره شامل پاسخ های زیبایی شناختی و روانی به رنگ است. با این حال، باید به خاطر داشت که درک روانشناختی رنگ ذهنی است و فقط می توان در مورد ویژگی ها و کاربردهای آن اظهارنظرهای کلی کرد.
روانشناسی رنگ چیست؟
در سال 1666، دانشمند انگلیسی سر آیزاک نیوتن کشف کرد که وقتی نور سفید خالص از یک منشور عبور می کند، به تمام رنگ های قابل مشاهده تفکیک می شود. نیوتن همچنین دریافت که هر رنگ از یک طول موج تشکیل شده است و نمی توان آن را به رنگ های بیشتر تفکیک کرد.
آزمایشهای بیشتر نشان داد که نور میتواند برای تشکیل رنگهای دیگر ترکیب شود. به عنوان مثال، نور قرمز با نور زرد رنگ نارنجی ایجاد می کند. برخی از رنگها، مانند سبز و سرخابی، هنگام مخلوط شدن، یکدیگر را خنثی میکنند و نور سفید را به وجود میآورند. اگر تا به حال نقاشی کرده اید، احتمالاً متوجه شده اید که چگونه رنگ های خاصی را می توان برای ایجاد رنگ های دیگر مخلوط کرد.
با توجه به تاثیر رنگها، میتوان انتظار داشت روانشناسان تهران و سایر شهرها به رنگها نگاهی درمانی داشته باشند. با این حال کار نظری یا تجربی کمی تا به امروز در مورد تأثیر رنگ بر عملکرد روانی انجام شده است، و کار انجام شده عمدتاً ناشی از نگرانی های عملی است، نه دقت علمی.
احساسات شما در مورد رنگ اغلب عمیقاً شخصی است و ریشه در تجربه یا فرهنگ شما دارد. به عنوان مثال، در حالی که رنگ سفید در بسیاری از کشورهای غربی برای نشان دادن پاکی و بی گناهی استفاده می شود، در بسیاری از کشورهای شرقی به عنوان نماد عزاداری دیده می شود.
تأثیرات روانی رنگ
چرا رنگ چنین نیروی قدرتمندی در زندگی ما است؟ چه اثراتی می تواند بر بدن و ذهن ما داشته باشد؟ در حالی که درک رنگ تا حدودی ذهنی است، برخی از جلوه های رنگی وجود دارند که معنای جهانی دارند. بنابراین در مباحث روانشناسی فردی و حتی مشاوره خانواده نیز از آن استفاده می شود.
رنگهایی که در ناحیه قرمز طیف رنگی قرار دارند به رنگهای گرم معروف هستند و شامل قرمز، نارنجی و زرد میشوند. این رنگ های گرم احساساتی را از آرامش گرفته تا احساس خشم و خصومت را بر می انگیزند.
رنگهای سمت آبی طیف به رنگهای سرد معروف هستند و شامل آبی، بنفش و سبز میشوند. این رنگها اغلب آرام توصیف میشوند، اما میتوانند احساسات غمگینی یا بیتفاوتی را نیز به ذهن متبادر کنند در ادامه واکنش افراد به رنگ های مختلف مرور می شود.
روانشناسی رنگ قرمز
رنگ قرمز بیشترین توجه را به خود جلب می کند و با احساسات قوی مانند عشق، اشتیاق و خشم همراه است. این رنگ برای نشان دادن قدرت، شجاعت و یا خطر است. قرمز پر جنب و جوش، محرک و مهیج با پیوند قوی با تمایلات جنسی و افزایش اشتها است.
قرمز انرژی زا و هیجان انگیز است و به شما انگیزه می دهد تا عمل کنید. همچنین می تواند به کسانی که خجالتی هستند هستند کمی اعتماد به نفس بدهد. گرم و مثبت است، متابولیسم و فشار خون را افزایش می دهد.
روانشناسی رنگ نارنجی
نارنجی گرما و خوشحالی را ساطع می کند و انرژی فیزیکی و تحریک رنگ قرمز را با شادابی زرد ترکیب می کند. نارنجی می تواند الهام بخش شجاعت، اشتیاق، تجدید قوا و سرزندگی باشد. همچنین می تواند یک محرک، به ویژه بر روی اشتها داشته باشد.
نارنجی می تواند رنگی بسیار قوی و پرانرژی باشد. مانند زرد و قرمز، می تواند بسیار جلب توجه کند.، شاید به همین دلیل است که اغلب در تبلیغات استفاده می شود.
مردم اغلب رنگ نارنجی را روشن، شاد و نشاط آور توصیف می کنند. اما در برخی موارد، ممکن است بیش از حد روشن و طاقت فرسا به نظر برسد. مانند بنفش، نارنجی هم رنگ بحث برانگیزی است. مردم تمایل دارند یا آن را دوست داشته باشند یا از آن متنفر باشند.
روانشناسی رنگ زرد
زرد که روشن ترین رنگ طیف است، نشاط بخش و روشن کننده است. امید، شادی و سرگرمی را ارائه می دهد. رنگی گرم و شاد است که حس شادابی و نشاط ایجاد می کند و خلق افراد را تا حدودی بالا می برد.
با این حال، رنگ زرد بیش از حد می تواند باعث اضطراب، عصبی بودن، دلهره، بی قراری و درگیری به خصوص در افرادی شود که قبلاً استرس داشته اند. همچنین می تواند افراد را برانگیزد تا بیش از حد انتقادی و قضاوت کننده شوند.
رنگ آبی
مردم مدتهاست بر این باور بودهاند که رنگهای خاص میتوانند حالات و احساسات مختلف را برانگیزند. برخی تحقیقات از این ایده حمایت کردهاند که رنگها میتوانند اثرات روانی داشته باشند.
آبی رنگی است که اغلب در طبیعت یافت می شود، مانند آبی کم رنگ آسمان یا آبی تیره از استخر عمیق. شاید به همین دلیل است که مردم اغلب رنگ آبی را آرام توصیف می کنند. با این حال، آبی به عنوان یک رنگ سرد، گاهی اوقات می تواند سرد به نظر برسد.
- آبی به عنوان رنگ مورد علاقه بسیاری از مردم توصیف می شود و بیشتر مورد علاقه مردان است.
- از آنجا که رنگ آبی مورد علاقه افراد زیادی است، اغلب به عنوان رنگی غیرتهدید کننده در نظر گرفته می شود که می تواند محافظه کارانه و سنتی به نظر برسد.
- آبی احساس آرامش را به ذهن یادآوری می کند. اغلب صلح آمیز، آرام، امن و منظم توصیف می شود.
- اغلب به عنوان نشانه ای از ثبات و قابلیت اطمینان دیده می شود. کسبوکارهایی که میخواهند تصویری از امنیت ارائه دهند، اغلب از رنگ آبی در تبلیغات و تلاشهای بازاریابی خود استفاده میکنند.
- آبی همچنین می تواند احساس غم و اندوه یا دوری را ایجاد کند. نقاشی که پیکاسو با عنوان «دوره آبی» خلق کرد، میتواند تنها، غمانگیز یا فرسوده به نظر برسد.
آبی یکی از پرطرفدارترین رنگ هاست، اما یکی از کم اشتها آورترین رنگ ها نیز می باشد. برخی از برنامه های کاهش وزن توصیه می کنند که غذای خود را در بشقاب آبی بخورید. آبی به ندرت در مواد غذایی وجود دارد. همچنین، انسان ها از غذاهای سمی اجتناب می کنند و رنگ آبی در غذا اغلب نشانه فساد یا سم است. آبی می تواند ضربان نبض و دمای بدن را کاهش دهد.
رنگ سبز
رنگ سبز چه حسی به شما می دهد؟ برای بسیاری از مردم، ارتباط قوی با طبیعت دارد و بلافاصله سبزی سرسبز چمن، درختان و جنگل ها را به یاد می آورد. سبز اغلب به عنوان رنگی با طراوت و آرام توصیف می شود.
در روانشناسی رنگ، رنگهایی که از طول موجهای بلندتر تشکیل شدهاند «محرک یا گرم» در نظر گرفته میشوند، در حالی که رنگهایی با طول موجهای کوتاهتر «آرامبخش یا خنک» هستند.
سبز رنگ سردی است زیرا طول موج های کوتاه تری دارد. در حالی که چشمان ما برای دیدن رنگهایی با طول موجهای بلندتر نیاز به تنظیم دارند، اما برای دیدن رنگهای سرد مانند سبز اصلاً نیازی به تنظیم ندارند.
سبز اغلب نماد طبیعت و جهان طبیعی است. این طور تصور می شود که سبز نشان دهنده آرامش است. در اساطیر باستان، سبز برای اشاره به باروری زمین استفاده می شد. مطالعات نشان داده اند که رنگ سبز ممکن است الهام بخش خلاقیت باشد.
سایه های سبز موجود در طبیعت ممکن است به ما کمک کند تا احساس راحتی داشته باشیم. به همین دلیل، طراحان اغلب رنگ سبز را در فضاهای عمومی مانند رستوران ها و هتل ها به کار می برند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و دریافت نوبت از روانشناس می توانید از اطلاعات تماس انتهای همین صفحه استفاده کنید.