چگونه با فوت عزیزان کنار بیاییم

در پاسخ به این سئوال که چگونه با فوت عزیزان کنار بیاییم باید گفت که در هر نوع از سوگی که متحمل شده اید، هیچ راه درست یا نادرستی برای اندوهگین شدن وجود ندارد. اما با درک مراحل و انواع غم و اندوه با یک روانشناس، می توانید راه های سالم تری برای مقابله با فوت عزیزان پیدا کنید.

چگونه با فوت عزیزان کنار بیاییم
سوگ چیست؟

قبل از اینکه به این سوال پرداخته شود که چگونه با فوت عزیزان کنار بیاییم لازم است سوگ تعریف شود. سوگ یک پاسخ طبیعی به از دست دادن است. یک محرومیت عاطفی که وقتی چیزی یا کسی که دوستش دارید و از دست می رود احساس می کنید. اغلب، درد ناشی از از دست دادن می تواند طاقت فرسا باشد. ممکن است انواع هیجان های سخت و غیرمنتظره را تجربه کنید. از شوک یا عصبانیت گرفته تا ناباوری، گناه، و غم و اندوه عمیق. درد غم و اندوه همچنین می تواند سلامت جسمی شما را مختل کند و خوابیدن، غذا خوردن یا حتی درست فکر کردن را دشوار کند. این‌ها واکنش‌های طبیعی به از دست دادن هستند. هر چه این از دست دادن مهم‌تر باشد، اندوه شما شدیدتر خواهد بود.

کنار آمدن با از دست دادن کسی یا چیزی که دوستش دارید یکی از بزرگترین چالش های زندگی است. ممکن است غم و اندوه را با فوت عزیزان مرتبط بدانید، که اغلب علت شدیدترین نوع غم است. اما هر گونه فقدان می تواند باعث اندوه شود. از جمله:

  • طلاق یا قطع رابطه
  • از دست دادن شغل
  • افول سلامتی
  • از دست دادن ثبات مالی
  • بازنشستگی
  • مرگ یک حیوان خانگی
  • از دست دادن یک آرزو
  • بیماری جدی یکی از عزیزان
  • از دست دادن یک دوستی
  • سقط جنین
  • از دست دادن ایمنی پس از تروما
  • فروش خانه خانوادگی

حتی فقدان های جزئی؟

حتی فقدان های جزئی در زندگی می تواند باعث ایجاد حس غم و اندوه شود. به عنوان مثال، ممکن است پس از دور شدن از خانه، فارغ التحصیلی از دانشگاه یا تغییر شغل غمگین شوید.

از دست دادن هر چه که باشد، برای شما مهم است که بدانید چگونه با فوت عزیزان کنار بیاییم. بنابراین از احساس خود خجالت نکشید، یا باور نکنید که به نوعی فقط برای چیزهای خاص غصه خوردن درست است. اگر آن شخص، حیوان، رابطه یا موقعیتی مهم برای شما بود، طبیعی است که برای فقدانی که تجربه می کنید غمگین شوید.

با این حال، علت غم و اندوه شما هرچه که باشد، راه های سالمی برای کنار آمدن با درد وجود دارد که به مرور زمان می تواند غم و اندوه شما را کاهش دهد. همچنین مراجعه به یک دکتر روانشناس در تهران به شما کمک کند با از دست دادن خود کنار بیایید، معنای جدیدی پیدا کنید و در نهایت به زندگی خود ادامه دهید.

روند سوگواری

سوگواری یک تجربه کاملا فردی است. هیچ راه درست یا نادرستی برای غصه خوردن وجود ندارد. نحوه سوگوتری شما به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله شخصیت و سبک مقابله، تجربه زندگی، عقاید و میزان اهمیت فقدان برای شما.

به ناچار، روند سوگواری زمان می برد. بهبودی به تدریج اتفاق می افتد. نمی توان آن را به اجبار یا عجله ایجاد کرد. هیچ جدول زمانی “رایجی” برای سوگواری وجود ندارد. برخی از افراد در هفته ها یا ماه ها احساس بهتری پیدا می کنند. برای دیگران، روند سوگواری تا سال ها به طول می انجامد. تجربه غم و اندوه شما هرچه که باشد، مهم است که صبور باشید و اجازه دهید روند به طور طبیعی پیش برود.

باورهای نادرست و واقعیت هایی در مورد غم و اندوه

برای اینکه بدانید چگونه با فوت عزیزان کنار بیاییم برخی باورهای نادریت و جایگزین های منطقی آنها ارائه می شود.

باور نادرست: اگر آن را نادیده بگیرید، درد سریعتر از بین می رود.

واقعیت: تلاش برای نادیده گرفتن درد یا جلوگیری از ظاهر شدن آن تنها در دراز مدت آن را بدتر می کند. برای بهبود واقعی، لازم است با اندوه خود روبرو شوید و فعالانه با آن مقابله کنید.

باور نادرست: «قوی بودن» در مواجهه با شکست مهم است.

واقعیت: احساس غم، ترس یا تنهایی یک واکنش طبیعی به از دست دادن است. گریه کردن به این معنی نیست که شما ضعیف هستید. شما نیازی به “محافظت” از خانواده یا دوستان خود با ایجاد یک وضعیت مبتنی بر شجاعت ندارید. نشان دادن احساسات واقعی خود می تواند به آنها و شما کمک کند. شما همچنین برای دریافت نوبت مشاوره خانواده می توانید از اطلاعات تماس مندرج در همین وب سایت استفاده فرمائید.

باور نادرست: اگر گریه نمی کنید، به این معنی است که برای از دست دادن متاسف نیستید.

واقعیت: گریه یک واکنش طبیعی به غم و اندوه است، اما این تنها پاسخ نیست. کسانی که گریه نمی کنند ممکن است درد را به همان شدت احساس کنند. آنها ممکن است به سادگی راه های دیگری برای نشان دادن اندوه داشته باشند.

باور نادرست: سوگواری باید حدود یک سال طول بکشد.

واقعیت: هیچ چارچوب زمانی خاصی برای سوگواری وجود ندارد. مدت زمانی که طول می کشد از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

افسانه: ادامه دادن به زندگی به معنای فراموش کردن عزیز از دست رفته است.

واقعیت

حرکت به این معناست که باخت خود را پذیرفته‌اید، اما این همان فراموشی نیست. می توانید به زندگی خود ادامه دهید و خاطره کسی یا چیزی را که از دست داده اید به عنوان بخش مهمی از خود نگه دارید. در واقع، همانطور که در زندگی پیش می رویم، این خاطرات می توانند بیشتر و بیشتر در تعریف افرادی که هستیم نقش ایفا کنند.

آیا می توانیم با فوت عزیزان کنار بیاییم

در حالی که سوگواری از دست دادن بخشی اجتناب ناپذیر از زندگی است، راه هایی وجود دارد که به شما کمک می کند تا با درد کنار بیایید، از غم خود آسیب نبینید و در نهایت راهی برای ادامه زندگی خود پیدا کنید.

  • درد خود را تصدیق کنید.
  • بپذیرید که غم و اندوه می تواند احساسات متفاوت و غیرمنتظره زیادی را تحریک کند.
  • بدانید که روند سوگواری شما منحصر به شما خواهد بود.
  • به دنبال حمایت رو در رو از افرادی باشید که به شما اهمیت می دهند.
  • با مراقبت جسمی از خود از لحاظ عاطفی حمایت شوید.
  • تفاوت بین غم و اندوه و افسردگی را بشناسید.

دریافت نوبت دکتر علوی

مراحل غم و اندوه

در سال 1969، الیزابت کوبلر راس “پنج مرحله غم و اندوه” را معرفی کرد. این مراحل غم و اندوه بر اساس مطالعات او در مورد احساسات بیمارانی بود که با بیماری لاعلاج مواجه بودند. اما بسیاری از مردم آنها را به انواع دیگر تغییرات منفی و از دست دادن در زندگی، مانند مرگ یکی از عزیزان یا جدایی، تعمیم داده اند.

پنج مرحله غم و اندوه

انکار: “این نمی تواند برای من اتفاق بیفتد.”

خشم: “چرا این اتفاق می افتد؟ مقصر کیست؟»

چانه زنی: “اجازه ندهید این اتفاق بیافتد، در عوض ____ خواهم کرد.”

افسردگی: “من خیلی ناراحتم که نمی توانم کاری انجام دهم.”

پذیرش: “من با آنچه اتفاق افتاده در صلح هستم.”

اگر هر یک از این احساسات را به دنبال فقدان تجربه می کنید، ممکن است بدانید که واکنش شما طبیعی است و به مرور زمان بهبود خواهید یافت.

با این حال، همه کسانی که غمگین هستند، تمام این مراحل را طی نمی کنند.. برخلاف تصور رایج، برای بهبودی لازم نیست هر مرحله را طی کنید. در واقع برخی افراد غم خود را بدون گذراندن هیچ یک از این مراحل برطرف می کنند. و اگر این مراحل غم را پشت سر بگذارید، احتمالاً آنها را به ترتیب منظم و متوالی تجربه نخواهید کرد. بنابراین نگران نباشید که «باید» چه احساسی داشته باشید یا در کدام مرحله قرار دارید.

خود کوبلر راس هرگز قصد نداشت که این مراحل چارچوبی سفت و سخت باشد که برای همه کسانی که عزادار هستند اعمال شود. در آخرین کتاب خود قبل از مرگش در سال 2004، او در مورد پنج مرحله غم گفت: «آنها هرگز قرار نبودند که احساسات نامرتب را در بسته‌های منظمی جمع کنند. آنها پاسخ هایی به از دست دادن هستند که بسیاری از مردم دارند، اما یک واکنش معمولی برای از دست دادن وجود ندارد، زیرا هیچ فقدان معمولی وجود ندارد. غم و اندوه ما به اندازه زندگی ما فردی است.»

علائم فقدان

بعد از اینکه تا حدودی متوجه شدید چگونه با فوت عزیزان کنار بیاییم لازم است علائم فقدان را نیز بدانید. در حالی که از دست دادن افراد را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار می دهد، بسیاری از ما علائم زیر را هنگام سوگواری تجربه می کنیم. فقط به یاد داشته باشید که تقریباً هر چیزی که در مراحل اولیه غم و اندوه تجربه می کنید طبیعی است. از جمله احساس دیوانه شدن، احساس اینکه در خواب بدی هستید یا زیر سوال بردن اعتقادات مذهبی یا معنوی خود.

علائم عاطفی غم و اندوه

شوک و ناباوری

بلافاصله پس از فقدان، پذیرش آنچه اتفاق افتاده است دشوار است. ممکن است احساس بی‌حسی کنید، در باور اینکه فقدان واقعاً اتفاق افتاده مشکل داشته باشید یا حتی حقیقت را انکار کنید. به عنوان مثال، اگر حیوان خانگی یا شخصی که دوستش دارید مرده است، ممکن است انتظار داشته باشید که او ظاهر شود، حتی اگر می دانید که او رفته است.

غمگینی

غم و اندوه عمیق احتمالاً تجربه شده ترین علامت سوگ است. ممکن است احساس پوچی، ناامیدی، اشتیاق یا تنهایی عمیق داشته باشید. همچنین ممکن است زیاد گریه کنید یا از نظر عاطفی احساس بی ثباتی کنید.

احساس گناه

ممکن است از کارهایی که انجام دادید یا نگفتید یا انجام ندادید پشیمان شوید یا احساس گناه کنید. همچنین ممکن است در مورد برخی از افکار احساس گناه کنید (مثلاً وقتی فردی پس از یک بیماری طولانی و سخت فوت کرد، احساس آرامش کنید). حتی ممکن است به خاطر انجام ندادن کارهای بیشتر برای جلوگیری از فقدان خود احساس گناه کنید، حتی اگر کاملاً از دست شما خارج شده باشد.

ترس

یک از دست دادن قابل توجه می تواند باعث ایجاد نگرانی ها و ترس شود. برای مثال، اگر شریک زندگی، شغل یا خانه خود را از دست داده اید، ممکن است نسبت به آینده احساس اضطراب، درماندگی یا ناامنی کنید. حتی ممکن است حملات پانیک داشته باشید. مرگ یکی از عزیزان می‌تواند باعث ترس در مورد مواجهه با زندگی بدون آن شخص شود.

خشم

حتی اگر از دست دادن تقصیر کسی نبوده باشد، ممکن است احساس عصبانیت و رنجش کنید. اگر یکی از عزیزانتان را از دست دادید، ممکن است با خودتان، خدا، درمانگران یا حتی شخصی که به خاطر رها کردن شما فوت کرده است عصبانی باشید. ممکن است احساس کنید نیاز دارید که کسی را به خاطر ظلمی که در حق شما شده سرزنش کنید.

علائم جسمی غم و اندوه

ما اغلب غم و اندوه را یک فرآیند کاملاً احساسی می‌دانیم، اما غم و اندوه اغلب شامل مشکلات جسمانی نیز می شود. از جمله:

  • خستگی
  • حالت تهوع
  • کاهش ایمنی بدن
  • کاهش یا افزایش وزن
  • درد ها
  • بیخوابی

انواع غم و اندوه

از آنجایی که تجربه سوگواری به دنبال فوت عزیزان یا چیزی که برای شما مهم بوده است، برای شما منحصر به فرد است. دشوار است که هر نوع غم و اندوهی را «عادی» یا «غیر طبیعی» برچسب‌ گذاری کنید. با این حال، انواعی از غم و اندوه وجود دارد که خارج از علائم و واکنش های مورد انتظار توصیف شده در بالا است. این شامل:

اندوه پیش بینی شده

همانطور که از نام آن پیداست، غم و اندوه پیش بینی شده قبل از وقوع یک فقدان قابل توجه ایجاد می شود. اگر یکی از عزیزانتان بیماری لاعلاجی دارد، برای مثال، یک حیوان خانگی پیر دارید، یا می‌دانید که بازنشستگی یا از دست دادن شغل شما قریب ‌الوقوع است، ممکن است قبل از اینکه به طور کامل از دست رود، غم از دست دادن خود را شروع کنید.

مانند اندوه معمولی، غم پیش بینی شده می تواند ترکیبی از احساسات گیج کننده، به ویژه خشم را شامل شود. با این حال، غم و اندوه پیش بینی شده می تواند به شما فرصتی بدهد که برای از دست دادن خود آماده شوید، هر کار ناتمام را حل کنید، یا مثلاً خداحافظی کنید.

غم مخفی

غم و اندوه مخفی زمانی رخ می‌دهد که از دست دادن شما بی‌ارزش شود، انگ شود، یا نتوان آشکارا سوگواری کرد. برخی افراد ممکن است از دست دادن شغل، حیوان خانگی یا دوستی را به عنوان چیزی که ارزش سوگواری ندارد مخفی کنند. اگر دچار سقط جنین شده اید یا یکی از عزیزان خود را به دلیل خودکشی از دست داده اید، ممکن است احساس انگ کنید.

غم و اندوه مخفی همچنین زمانی رخ می‌دهد که رابطه شما با فرد متوفی شناخته نشده باشد. برای مثال برخی افراد ممکن است غصه خوردن برای یک همکار، همکلاسی یا همسایه را نامناسب بدانند. به عنوان یک دوست صمیمی ممکن است از همدردی و درک یک خویشاوندی محروم شوید. این می‌تواند کنار آمدن با فوت عزیزان و هدایت روند سوگواری را دشوارتر کند.

غم پیچیده

درد ناشی از فقدان ممکن است هرگز به طور کامل ناپدید نشود. اما باید به مرور زمان کاهش یابد. وقتی اینطور نیست و شما را از از سرگیری زندگی روزمره و روابط باز می دارد ممکن است نشانه غم و اندوه پیچیده باشد.

اندوه پیچیده معمولاً از مرگ یکی از عزیزان ناشی می شود. جایی که از دست دادن، شما را در حالت سوگواری نگه می دارد. ممکن است نتوانید قبول کنید که عزیزتان رفته است، او را در مکان های آشنا جستجو کنید، اشتیاق شدید را تجربه کنید یا حتی احساس کنید که زندگی ارزش زندگی کردن را ندارد.

اگر غم و اندوه پیچیده ای را تجربه می کنید و درد ناشی از از دست دادن شما حل نشده باقی می ماند، مهم است که اقداماتی را انجام دهید که شما را قادر به بهبودی می کند. برای دریافت نوبت از روانشناس دکتر رامین علوی نژاد می توانید از اطلاعات تماس همین صفحه استفاده کنید.

به دنبال حمایت برای غم و اندوه از دست دادن باشید

درد غم و اندوه اغلب باعث می شود که بخواهید از دیگران کناره گیری کنید و در پوسته خود عقب نشینی کنید. اما برخورداری از حمایت چهره به چهره سایر افراد برای بهبودی حیاتی است. حتی اگر در شرایط عادی از صحبت کردن درباره احساسات خود راحت نیستید، مهم است که آنها را تا حدودی بیان کنید.

در حالی که به اشتراک گذاشتن فقدان می تواند بار غم و اندوه را آسان تر کند، اما این بدان معنا نیست که هر بار که با دوستان و خانواده در ارتباط هستید، باید در مورد از دست دادن خود صحبت کنید. آسایش همچنین می تواند فقط از بودن در کنار دیگرانی که به شما اهمیت می دهند به دست آید. نکته کلیدی این است که خود را منزوی نکنید.

به دوستان و اعضای خانواده سر بزنید

اکنون زمان آن است که به افرادی که به شما اهمیت می دهند تکیه کنید، حتی اگر به قوی بودن و خودکفا بودن خود افتخار می کنید. به جای دوری از آنها، دوستان و عزیزان را به هم نزدیک کنید، وقت خود را رو در رو با هم بگذرانید و کمکی را که پیشنهاد می شود بپذیرید.

اغلب، مردم می‌خواهند کمک کنند، اما نمی‌دانند چگونه، بنابراین به آن‌ها بگویید چه نیازی دارید. خواه شانه‌ ای برای گریه کردن، گوش شنوا یا فقط کسی برای معاشرت نیاز داشته باشید. اگر احساس می‌کنید کسی را ندارید که بتوانید مرتباً با او ارتباط برقرار کنید، هرگز برای ایجاد دوستی‌های جدید دیر نیست.

بپذیرید که بسیاری از مردم هنگام تلاش برای تسلی دادن کسی که غمگین است، احساس ناخوشایندی دارند. غم و اندوه می تواند برای بسیاری از افراد یک احساس گیج کننده و گاهی ترسناک باشد، به خصوص اگر خودشان فقدان مشابهی را تجربه نکرده باشند. آنها ممکن است در مورد اینکه چگونه شما را دلداری دهند مطمئن نباشند و در نهایت به گفتن یا انجام کارهای اشتباه بپردازند. این مقاله در مورد این بود که چگونه با فوت عزیزان کنار بیاییم. امید است که مفید بوده باشد.

نویسنده: دکتر رامین علوی نژاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.