روانشناسی رفتاری

روانشناسی رفتاری یا رفتارگرایی نظریه ای است که نشان می دهد محیط رفتار انسان را شکل می دهد. با یک تعریف ساده، روانشناسی رفتاری مطالعه و تحلیل رفتار قابل مشاهده است.

این رویکرد در اواسط قرن بیستم به شدت بر روانشناسی تأثیر گذاشت. امروزه هنوز توسط متخصصان روانشناس استفاده می شود، زیرا مفاهیم و نظریه های آن در زمینه هایی مانند روان درمانی و آموزش قابل کاربرد هستند.

روانشناسی رفتاری

براساس روانشناسی رفتاری این هدف دنبال می شود که به پیش‌بینی رفتار انسان‌ها دست بیابیم، بتوانیم عادت‌های بهتری را به لحاظ فردی بسازیم، روابط بهتری را ایجاد کنیم و فضاهای زندگی بهتری را به عنوان جوامع مدرن شکل دهیم.

رفتارگرایی یک نظریه یادگیری است. مبتنی بر این ایده که همه رفتارها از طریق شرطی سازی به شکب می گیرند و شرطی سازی از طریق تعامل با محیط اتفاق می افتد. رفتارگرایان معتقدند که اعمال ما توسط محرک های محیطی شکل می گیرد.

به عبارت ساده، بر اساس این رویکرد، که به عنوان روانشناسی رفتاری نیز شناخته می شود، رفتار را می توان بدون توجه به حالات ذهنی درونی به صورت سیستماتیک و قابل مشاهده بررسی کرد. نظریه رفتاری همچنین می گوید که فقط رفتار قابل مشاهده باید مورد مطالعه قرار گیرد و نه خلق و خوی و افکار.

رفتارگرایان سختگیر بر این باورند که هر فردی صرف نظر از زمینه ژنتیکی، ویژگی های شخصیتی و افکار درونی، می تواند برای انجام هر کاری در محدوده توانایی های فیزیکی خود آموزش ببیند. اما ایت امر این به شرطی سازی مناسب نیاز دارد.

مفروضات اساسی

همه رفتارها از محیط آموخته می شود

روانشناسی رفتاری بر نقش عوامل محیطی بر رفتار تأکید می‌کند و تقریباً عوامل ذاتی یا ارثی را حذف می‌کند. این اساساً به معنای تمرکز بر یادگیری است.

ما رفتار جدید را از طریق شرطی سازی کلاسیک یا عاملی (که در مجموع به عنوان “نظریه یادگیری” شناخته می شود) یاد می گیریم.

بنابراین، هنگام تولد ذهن ما «تابولا رسا» یا یک لوح سفید است.

روانشناسی را باید به عنوان یک علم دید

نظریه ها باید توسط داده های تجربی به دست آمده از طریق مشاهده و اندازه گیری رفتار دقیق و کنترل شده پشتیبانی شوند. واتسون یک نظزیه پرداز رفتاری بود و اظهار داشت:

روان‌شناسی به‌عنوان یک دیدگاه رفتارگرا، یک شاخه تجربی کاملاً عینی از علوم طبیعی است. هدف نظری آن پیش‌بینی و کنترل است.

اجزای یک نظریه باید تا حد امکان ساده باشد. رفتارگرایان استفاده از تعاریف عملیاتی (تعریف متغیرها بر حسب رویدادهای قابل مشاهده و قابل اندازه گیری) را پیشنهاد می کنند.

رفتارگرایی در درجه اول به رفتار قابل مشاهده مربوط می شود، در مقابل رویدادهای درونی مانند تفکر و احساسات:

نقطه شروع برای بسیاری از رفتارگرایان، رد درون نگری یا تلاش برای «دست یافتن به ضمیر ناخودآگاه» بود. این یک جریان اصلی در رفتارگرایی است.

در حالی که رفتارگرایان اغلب وجود شناخت ها و احساسات را می پذیرند، ترجیح می دهند آنها را مطالعه نکنند زیرا فقط رفتار قابل مشاهده (یعنی بیرونی) را می توان به طور عینی و علمی اندازه گیری کرد.

اگرچه نظریه پردازان این دیدگاه می پذیرند که مردم «ذهن» دارند، اما استدلال می کنند که هرگز نمی توان به طور عینی افکار، انگیزه ها و معانی افراد را مشاهده کرد، چه رسد به آرزوها و خواسته های ناخودآگاه آنها دست یافت و آنها را به طور علمی اندازه گیری کرد.

بنابراین، رویدادهای درونی، مانند تفکر، باید از طریق اصطلاحات رفتاری توضیح داده شوند یا به طور کلی حذف شوند.

تفاوت کمی بین یادگیری در انسان و سایر حیوانات وجود دارد

هیچ تمایز اساسی (کیفی) بین رفتار انسان و حیوان وجود ندارد. بنابراین، می توان تحقیقاتی را روی حیوانات و همچنین انسان انجام داد. این به معنی روانشناسی تطبیقی است.

در نتیجه، موش‌ها و کبوترها به منبع اصلی داده‌ها برای رفتارگرایان تبدیل شدند، زیرا محیط آنها به راحتی قابل کنترل بود.

رفتار نتیجه محرک – پاسخ است

همه رفتارها، مهم نیست چقدر پیچیده باشند، می توانند به یک ارتباط محرک- پاسخ ساده تقلیل یابند. واتسون هدف روانشناسی را چنین توصیف کرد:

“پیش بینی اینکه موجود زنده با توجه به محرک، چه واکنشی نشان خواهد داد. یا با توجه به پیامد، بیان کنید که چه موقعیت یا محرکی باعث واکنش شده است.

تکنیک هایی از روانشناسی رفتاری

چندین مفهوم در رفتارگرایی در درمان استفاده می شود.

حساسیت زدایی سیستماتیک

برای مراجعینی که فوبیای خاصی دارند، و با ترس یا اضطراب مشخص در مورد یک شی یا موقعیت، مانند یک حیوان یا هواپیما، مشخص می شود، استفاده می شود. درمان شامل استفاده از تکنیک‌های آرام ‌سازی و در ادامه مقابله است، زیرا افراد به تدریج در معرض شی یا موقعیت مورد نظر قرار می‌گیرند.

قرار گرفتن در معرض و پیشگیری از پاسخ

این یک استراتژی است که شامل قرار گرفتن در معرض موقعیت های ترسناک و سپس عدم درگیر شدن در استراتژی های مقابله ای غیر مفید است. این تکنیک درمانی برای درمان وسواس فکری اجباری (OCD) و انواع دیگر اختلالات اضطرابی استفاده می شود.

اقتصاد توکن

این تکنیک با دادن نمادها یا نشانه هایی به کودکان و بزرگسالان که می توانند با چیز دیگری مبادله شوند، رفتار هدف را تقویت می کند. این می تواند برای افرادی با طیف گسترده ای از مشکلات سلامت روان و همچنین در محیط های آموزشی استفاده شود.

مدل سازی

مدلسازی شامل یادگیری رفتار هدف از طریق تقلید است. این تکنیک در روانشناسی رشد استفاده می شود و می تواند در رواندرمانی نیز گنجانده شود.

تحلیل رفتار کاربردی

این تکنیک در دهه 1960 به عنوان راهی برای اصلاح رفتار ظاهر شد. معمولاً برای کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم استفاده می شود و همچنین به زمینه هایی مانند آموزش، ایمنی و رفتار مجرمانه مربوط می شود.

کمک گرفتن از روانشناسی رفتاری

اگر با ترک عادت ها، ایجاد عادات سالم تر جدید، آموزش درست به فرزندان خود، یا مدیریت کارکنان خود از طریق تئوری های رفتارگرایی دست و پنجه نرم می کنید، بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که اطلاعات بیشتری در مورد این رشته از روانشناسی به دست آورید. شما می توانید به ویژه برای ایجاد یا شکستن عادات به یک دکتر روانشناس در تهران یا شهر خود مراجعه کنید.

اگر برای ترک یک عادت بد مشکل خاصی دارید، برنامه های کاربردی روانشناسی رفتاری می توانند به شما کمک کنند. یک درمانگر یا مشاور خانواده می‌تواند به شما کمک کند تا از طریق تکنیک‌های رفتارگرایی عادت‌ها، به‌ ویژه اعتیاد را ترک کنید. اعتیادهایی مانند اعتیاد به نیکوتین، الکل، مواد افیونی و سایر مواد مخدر را اغلب می توان با استفاده از تکنیک های شرطی سازی کشف شده از طریق مطالعه روانشناسی ترک کرد.

اگر اعتیاد دارید و نیاز به کمک دارید، همین امروز با یک درمانگر تماس بگیرید. حتی اگر نتوانید روانشناس را در نزدیکی خود پیدا کنید یا از پس هزینه های خود برآیید، باز هم گزینه هایی دارید. مشاوره آنلاین روانشناسی دسترسی شما به درمانگران را فراهم کنند تا به شما در رسیدن به زندگی بهتر کمک کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر یا شروع درمان، همین امروز شروع کنید.

اغلب، درمان شناختی رفتاری (CBT) رویکردی است برای کمک به درمان افرادی که با افکار و رفتارهای منفی دست و پنجه نرم می کنند. مشخص شده است که CBT همچنین برای درمان اضطراب مؤثر است. مطالعات زیادی نشان داد که CBT در درمان افسردگی، فوبیا، OCD و انواع دیگر اختلالات رفتاری و خلقی موثر است.

اگر امکان مراجعه حضوری ندارید باید بدانید که درمان آنلاین کاملاً در دسترس است، حتی برای کسانی که در مناطق روستایی هستند – فقط برای شروع به اتصال به اینترنت نیاز دارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.