درمان انسانگرا
درمان انسانگرا طیفی از انواع مختلف درمان را شامل می شود که بر یک مراجع به عنوان فردی با پتانسیل و توانایی های منحصر به فرد تمرکز می کند. به جای تمرکز بر مشکلات افراد، این نوع درمان بیشتر بر کمک به آنها برای غلبه بر مشکلات از طریق رشد شخصی متمرکز است.
درمان انسان گرا از روانشناسی انسان گرایی شکل گرفت، دیدگاهی که تأکید میکند افراد ذاتاً خوب هستند. این رویکرد کلی نگرتر است و به کل فرد نگاه میکند تا صرفاً به یک بخش از زندگی یک او. این رویکرد با تأکید بر مهارتها و ویژگیهای مثبت افراد، آنها را به بهبودی و یافتن رضایت شخصی تشویق می کند.
این مقاله مفاهیم مورد استفاده در درمان انسان گرایی و همچنین مزایا و اثربخشی آن را مورد بحث قرار می دهد. همچنین برخی از عواملی را که باید قبل از تصمیم گیری برای امتحان آن در نظر بگیرید، پوشش می دهد.
انواع درمان های انسان گرا
انواع مختلفی از این روان درمانی وجود دارد. برخی از آنها عبارتند از:
درمان مراجع محور
این رویکرد که به عنوان درمان فرد محور نیز شناخته می شود. بر این اساس بهترین وانشناس تهران رویکردی غیر رهنمودی به فرآیند درمان اتخاذ می کند. مراجع در درمان مشارکت بیشتری دارد، در حالی که درمانگر همدلی و توجه مثبت بی قید و شرط را ارائه می دهد.
درمان اگزیستانسیال
این یک رویکرد فلسفی برای درمان است که به افراد کمک می کند جایگاه خود را در جهان بهتر درک کنند. درمان اگزیستانسیال به افراد در کشف چیزهایی که به زندگی آنها معنا می بخشد، کمک می کند. مردم یاد می گیرند که مسئولیت انتخاب های خود را بپذیرند و تشخیص دهند که قدرت ایجاد تغییرات را دارند تا معنا و هدف بیشتری به زندگی خود وارد کنند.
گشتالت درمانی
گشتالت درمانی به جای نگاه کردن به گذشته، بر زندگی و تجربیات فعلی افراد تمرکز می کند. تاکید زیادی بر نحوه درک افراد و معنا بخشیدن به تجربیات خود دارد.
لوگوتراپی
این نوع درمان بر کمک به افراد برای یافتن راه هایی برای تحمل مشکلات زندگی و یافتن حس هدف و معنا متمرکز است. این روان درمانی پیشنهاد می کند که یافتن معنا در زندگی می تواند به بهبود رفاه ذهنی و تسکین علائم شرایطی از جمله افسردگی، غم و اندوه و تروما کمک کند.
روایت درمانی
روایت درمانی به افراد کمک می کند تا ارزش ها و مهارت های خود را با تمرکز بر داستان ها و تجربیات شخصی خود شناسایی کنند. رواندرمانگر تلاش می کند تا به مردم کمک کند تا آگاه شوند که از مشکلاتشان جدا هستند.
درمان انسان گرایانه یک مفهم کلی است که تعدادی از انواع مختلف روان درمانی ها را در بر می گیرد. نوع خاصی از درمان انسان گرایانه که برای شما مناسب است ممکن است به اهداف شما و علائمی دارید بستگی داشته باشد.
مزایای این درمان انسانگرا
یکی از مزایای درمان انسان گرایانه این است که این رویکرد می تواند منبع بزرگی برای همدلی و حمایت باشد. از آنجایی که درمانگران طوری آموزش دیده اند که قضاوت نکنند و با درک گوش کنند، ممکن است احساس راحتی بیشتری داشته باشید و احساسات خود را به اشتراک بگذارید.
روان درمانی انسان گرا همچنین به فرد این امکان را می دهد که نقش فعالی در درمان خود ایفا کند، در حالی که درمانگر به عنوان یک راهنمای آگاه و قابل اعتماد عمل می کند.
از آنجایی که درمان انسان گرایانه بر ویژگیهای مثبت افراد متمرکز است، می تواند به افراد کمک کند تا در فرآیند ایجاد تغییرات در زندگی شان احساس قدرت و خودکارآمدی بیشتری داشته باشند. به جای احساس غرق شدن یا کنترل شدن توسط مشکلات، افراد را تشویق می کند تا بر نقاط قوت خود تمرکز کنند و از مهارت ها برای برآوردن نیازهای خود استفاده کنند.
درمان انسانگرا همچنین میتواند راه خوبی برای یادگیری مهارتهای مقابلهای، از جمله حل مسئله و کاهش استرس باشد که هر زمان که با مشکلاتی در زندگی مواجه شدید مفید خواهند بود. از آنجایی که این عوامل باعث افزایش عزت نفس و خودکارآمدی می شود، در مواجهه با چالش ها احساس توانایی بیشتری خواهید کرد.
درمان انسانگرایی راجرز
درمان مراجع محور توسط کارل راجرز در دهه 1940 توسعه یافت. این نوع درمان از مدل سنتی روانکاوی که در آن روان درمانگر به عنوان متخصص بود جدا شد. در عوض به سمت یک رویکرد غیر مستقیم و همدلانه حرکت کرد که مراجع را در فرآیند درمانی توانمند ساخت و برانگیخت. این درمان مبتنی بر این باور راجرز است که هر انسانی برای تحقق بخشیدن به پتانسیل خود تلاش می کند و ظرفیت آن را دارد. درمان مراجع محور که به نام درمان راجرز نیز شناخته می شود، تأثیر شگرفی در زمینه روان درمانی و بسیاری از حوزه ای دیگر داشته است.
نظریه انسانگرایی راجرز در روان درمانی
درمان فردمحور به جای اینکه افراد را ذاتاً معیوب نگاه کند، با رفتارها و افکار مشکل ساز که نیاز به درمان دارند، مشخص می کند که هر فرد ظرفیت و تمایل برای رشد و تغییر شخصی را دارد.
راجرز این تمایل طبیعی انسان را خودشکوفایی نامید. او آن را به روشی تشبیه کرد که سایر موجودات زنده برای رسیدن به تعادل، نظم و پیچیدگی بیشتر تلاش می کنند. به گفته راجرز، «افراد در درون خود منابع وسیعی برای درک خود و برای تغییر خودپندارهها، نگرشهای اساسی و رفتار خود راهبری دارند؛ این منابع در صورتی می توانند مورد استفاده قرار گیرند که فضای قابل تعریفی از نگرشهای روانشناختی تسهیل کننده فراهم شود».
درمانگر مراجع محور می آموزد که پتانسیل انسانی را بشناسد و به آن اعتماد کند و برای کمک به تسهیل تغییر، همدلی و توجه مثبت بی قید و شرط به مراجع ارائه دهد. درمانگر در صورت امکان از هدایت دوره درمان و راهنمایی مراجع اجتناب می کند. در عوض، درمانگر پشتیبانی، راهنمایی و ساختار ارائه میدهد تا مراجع بتواند راه حل های شخصی سازی شده را در درون خود کشف کند.
درمان مراجع محور در خط مقدم جنبش روانشناسی انسان گرا بود و بر بسیاری از تکنیک های درمانی و به طور کلی حوزه روان درمانی و مشاوره خانواده تأثیر گذاشته است. تکنیکهای راجرز بر بسیاری از رشتههای درمانی دیگر نیز تأثیر گذاشته است.
درمان مراجع محور بر اساس سه اصل اساسی عمل می کند
درمانگر با مراجع همخوانی دارد.
او توجه مثبت بدون قید و شرط را به مراجع ارائه می دهد.
درمانگر درک همدلانه ای را به مراجع نشان می دهد.
همخوانی در روانشناسی
همخوانی را اصالت نیز می گویند. به گفته راجرز، همخوانی مهمترین ویژگی در مشاوره است. این بدان معنی است که برخلاف درمانگر روان پویشی که عموماً یک صفحه خالی را حفظ می کند و کمی از شخصیت خود را در درمان نشان می دهد، پیروان راجرز مشتاق هستند که به مراجع اجازه دهند آنها را همانطور که واقعا هستند تجربه کنند.
درمانگر مانند روانکاوی تجربیات درونی و بیرونی یکسانی دارد. به طور خلاصه، درمانگر اصیل است.
توجه مثبت بی قید و شرط
شرط اصلی بعدی راجرز توجه مثبت بدون قید و شرط است. راجرز بر این باور بود که برای رشد افراد و تحقق پتانسیلهای بالقوه شان، مهم است که آنها برای خودشان ارزش قائل شوند.
این به مراقبت عمیق و واقعی درمانگر از مراجع اشاره دارد. ممکن است درمانگر برخی از رفتارهای مراجع را تایید نکند، اما درمانگر خود او را تایید می کند. به طور خلاصه، درمانگر به نگرش “من تو را همانگونه که هستی می پذیرم” پایبند است.
بنابراین، روانشناس مراجع محور مراقب است که همیشه نگرش مثبت خود را نسبت به مراجع حفظ کند، حتی زمانی که از اقدامات مراجع منزجر می شود.
همدلی
همدلی توانایی درک احساسات مراجع است. این به توانایی درمانگر برای درک حساس و دقیق [اما نه با دلسوزی] تجربه و احساسات مراجع در اینجا و اکنون اشاره دارد.
بخش مهمی از وظیفه روانشناس مراجع محور این است که دقیقاً آنچه را که مراجع احساس می کند دنبال کند و به او انتقال دهد که درمانگر احساس او را درک می کند.
به قول راجرز (1959)، درک دقیق همدلانه به شرح زیر است:
«وضعیت همدلی یا همدل بودن، درک چارچوب درونی و مؤلفههای عاطفی و معانی دیگری است. به گونه ای که آن مجبور به تحمل شرط و شروطی نخواهد بود. بنابراین رنج یا لذت دیگری را آنطور که او احساس می کند احساس کنم و علل آن را همانطور که او آنها را درک می کند درک کنم، اما بدون از دست دادن این درک که گویی آسیب دیده ام یا خوشحالم و غیره. گویا کیفیت شرط ها از بین می روند و آنچه باقی می ماند هماننسازی است. برای دریافت نوبت روانشناس از فرم رزرو نوبت صفحه اصلی سایت استفاده فرمائید.
دکتر رامین علوی نژاد