استرس محل کار

در تحولات اقتصادی امروزی، کوچک سازی، اخراج، ادغام و ورشکستگی صدها هزار نفر از افراد شاغل به قیمت کارشان تمام شده است. میلیون‌ها نفر دیگر در شرکت‌های خود به سمت کارهای ناآشنا رفته ‌اند و نمی‌دانند تا چه زمانی به کار اصلی خود باز خواهند گشت. استرس محل کار از موضوعات پژوهش های روانشناسی است که یافته های مفیدی از آنها حاصل شده است.

از دست دادن شغل می تواند ویرانگر باشد و افراد بیکار را در معرض خطر بیماری جسمی، فشارهای زناشویی، اضطراب، افسردگی و حتی خودکشی قرار دهد. از دست دادن شغل بر تمام بخش‌های زندگی تأثیر می‌گذارد، از زمانی که صبح از خواب بیدار می‌شوید، چه کسی را می‌بینید، و چه کارهایی می‌توانید انجام دهید. تا زمانی که ثبات در یک شغل جدید انجام نشود، استرس مزمن خواهد بود.

استرس محل کاراسترس محل کار واکنش‌های جسمی و عاطفی مضری است و زمانی رخ دهد که بین خواسته‌های شغلی کارمند و میزان کنترلی که کارمند بر برآورده کردن این خواسته‌ها دارد، تضاد وجود داشته باشد. به طور کلی، ترکیب تقاضاهای زیاد در یک شغل و کنترل کم بر موقعیت می تواند منجر به استرس شود.

استرس در محل کار می تواند منشأ زیادی داشته باشد یا از یک رویداد منفرد ناشی شود. می تواند بر کارمندان و کارفرمایان به طور یکسان تأثیر بگذارد. به طور کلی اعتقاد بر این است که برخی از استرس ها خوب است (گاهی اوقات به عنوان “چالش” یا “استرس مثبت” نامیده می شود). اما زمانی که استرس به مقداری رخ دهد که نتوانید آن را کنترل کنید، ممکن است مشکلات ذهنی و فیزیکی رخ دهد.

آیا استرس محل کار می تواند مفید باشد؟

گاه شنیده ایم که استرس هم می تواند خوب باشد و هم بد. آیا این درست است؟

استرس پاسخ ذهن و بدن به تهدیدات واقعی یا ادراک شده است. امروزه بیشتر مشکلات ما با یک پاسخ جنگ یا گریز حل نمی شوند. ما باید مشکلات خود را حل کنیم و راه حل های سازنده پیدا کنیم.

استرس مربوط به واکنش هایی است که نسبت به موقعیت هایی که با آن مواجه می شوید، آشکار می شود. این واکنش ها از فردی به فرد دیگر یکسان نیست.

مقداری کمی از استرس را می توان انتظار داشت و می تواند نیروی مثبتی در زندگی ما باشد. در واقع، اغلب آن چیزی است که انرژی و انگیزه را برای مقابله با چالش‌های روزانه ‌مان هم در خانه و هم در محل کار به ما می ‌دهد. این نوع پاسخ به استرس چیزی است که به شما کمک می‌کند تا در پاسخ به یک چالش «بلند شوید» و به اهداف خود مانند ضرب ‌الاجل‌ها، اهداف یا تولید دست یابید. برخی افراد این چالش را نوعی استرس نمی دانند زیرا با مواجهه با چالش، ما راضی و خوشحال هستیم.

احساس استرس منفی معمولاً زمانی افزایش می ‌یابد که افراد معتقد باشند خواسته‌های یک موقعیت بیشتر از توانایی آنها برای مقابله با آن است. استرس منفی ممکن است مانع از تولید آنها شود. در برخی موارد، افراد به طور کامل از برخورد با یک مشکل اجتناب می کنند، که ممکن است وضعیت را بدتر کند و استرس را برای آنها و اطرافیانشان افزایش دهد.

هنگامی که تحت استرس زیادی هستند، ممکن است در تمرکز، تصمیم گیری و احساس اعتماد به نفس مشکل پیدا کنید. بسیاری از افراد علائم فیزیکی مانند عرق کردن، ضربان قلب یا عضلات منقبض را تجربه می کنند.

استرس همچنین می تواند تاثیر طولانی مدت بر سلامت جسمانی داشته باشد. سردرد و خستگی از علائم رایج استرس است. افراد دارای استرس مزمن همچنین بیشتر در معرض بیماری یا کاهش سلامتی خود هستند.

علائم استرس کاری

استرس یک پاسخ طبیعی به الزامات کار است. این نوع استرس می تواند در فواصل کوتاه مفید باشد و به شما کمک کند هوشیار بمانید و بهترین عملکرد خود را داشته باشید.

 

با این حال، استرس شغلی طولانی مدت یا بیش از حد می تواند به سلامت روان شما آسیب برساند. استرس می تواند به ایجاد اضطراب و/ یا افسردگی کمک کند و ممکن است باعث بدتر شدن شرایط موجود شود.

استرس علاوه بر تأثیر بر روابط و زندگی خارج از محل کار، خطر آسیب، خستگی و فرسودگی را افزایش می دهد.

علائم فیزیکی استرس

درد قفسه سینه یا تپش قلب

خستگی

کاهش علاقه به رابطه جنسی

حالت تهوع، اسهال یا یبوست

سرماخوردگی در بیشتر اوقات

تنش عضلانی، درد جسمی و سردرد

اپیزودهای تنفس سریع و کم عمق و تعریق بیش از حد

از دست دادن یا تغییر اشتها

مشکلات خواب

علائم غیر فیزیکی استرس

احساس سرخوردگی یا ناامیدی

احساس گناه یا ناراحتی

تحریک پذیر بودن

از دست دادن اعتماد به نفس و ضعف در تصمیم گیری

منفی فکر کردن

داشتن افکار جهش کننده

مشکلات حافظه

نگرانی بیش از حد

مداخلات محل کار برای کاهش استرس

استرس محل کار قابل پیشگیری است و شناسایی منابع بالقوه استرس برای کارکنان در یک سازمان اولین گام برای رفع آنهاست. مداخلات موثر برای کاهش استرس محیط کار را می توان به مراحل اولیه، ثانویه و سوم طبقه بندی کرد.

مداخلات اولیه شامل اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از استرس با حذف یا کاهش عوامل استرس زا بالقوه است. این سطح از مداخله بر منابع استرس فیزیکی و روانی اجتماعی در محل کار متمرکز است. نمونه هایی از مداخلات اولیه عبارتند از:

طراحی مجدد محیط کار

برنامه ریزی برای استراحت و چرت زدن کارکنان

افزایش مشارکت کارکنان در تصمیم گیری و برنامه ریزی کاری

افزایش زمان و منابع برای تکمیل وظایف شغلی خاص

تطبیق و شرح شغل با مهارت ها و صلاحیت های کارکنان

ایجاد مسیرهای پاداش واضح

از بین بردن خطرات فیزیکی احتمالی

جایگزینی تجهیزات و تکنولوژی ایمن تر

ایجاد اقدامات کنترلی برای کاهش مواجهه کارگران با خطرات شغلی

ترویج استفاده از تجهیزات حفاظت فردی

مداخلات ثانویه

مداخلات ثانویه، اصلاحی هستند و بر تغییر شیوه‌های درک و واکنش کارکنان به عوامل استرس‌زا متمرکز می بااشند. هدف این مداخلات بهبود توانایی پرسنل برای مقابله با استرس و تشخیص زودهنگام علائم ناشی از استرس است. نمونه هایی از مداخلات ثانویه عبارتند از:

آموزش کارکنان

آموزش رفتار درمانی شناختی برای پرسنل

نظارت معمول بر سلامت – غربالگری برای علائم استرس

مشاوره خانواده

مداخلات سوم

مداخلات سوم اشکال کختلف کنترل در سطح بیماری هستند. اینها برای کارکنانی که در حال حاضر استرس را تجربه می کنند آغاز می شود. مداخلات درجه سوم شامل ارائه درمان، طرح های جبران خسارت، برنامه های توانبخشی و برنامه های بازگشت به کار برای پرسنل آسیب دیده است. مداخلات سوم عبارتند از:

ارائه مراقبت های روانشناسی و برنامه های کمک کارکنان برای مراجعه به روانشناس

برنامه های بازگشت به کار شامل اصلاح و طراحی مجدد شغل

استرس محل کار عاملی خاموش و اغلب نادیده گرفته شده است که سلامت و بهره وری کارکنان را مختل می کند. این نه تنها بر کارگران تأثیر می گذارد، بلکه به طور قابل توجهی به کاهش موفقیت کلی یک شرکت کمک می کند. کارفرمایان باید شروع به مقابله با این نگرانی کنند و برای ایجاد یک فضای کاری سالم تر، ایمن تر و سازنده تر بنامه ریزی منسجم داشته باشند.

از کجا کمک بگیریم

کمک گرفتن از یک روانشناس خوب در تهران یا در شهر محل کار شما کم عرضه ترین درمان خواهد بود.

به این ترتیب – یک برنامه مقابله با استرس که توسط روانشناسان به صورت خضوری در مطب یا آنلاین ارائه می شود در دسترس شماست.

دانستن اینکه چه چیزی به درمان استرس شما کمک می کند، شما را قادر می سازد به درمان های مناسب برای آن آگاه شوید. ممکن است چندین نوع درمان از قبیل رواندرمانی یا دارودرمانی را شناسایی کرده باشید. با این حال در قدم اول ردیابی خلق و خوی شما برای کمک به شناسایی مواردی که بر سطح استرس شما تأثیر می گذارد می تواند مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.