نقش مادر در موفقیت فرزند

تحقیقات نشان می دهد والدینی که علاقه شدیدی به آموزش فرزندان خود دارند، به احتمال زیاد بزرگسالان موفقی ایجاد می کنند. این امر بخصوص زمانی آشکار می شود که نقش مادر در موفقیت فرزند مورد مطالعه قرار گیرد.

اولین مدرسه و محل تعلیم و تربیت کودک خانه اوست. بچه ها از والدین و محیط اولیه ای که در آن بزرگ شده اند، بیشترین آموزش را دریافت می کنند. بنابراین بدیهی است که والدین نقشی اساسی در تربیت فرزندان خود دارند. اما چقدر مشارکت هریک از والدین مورد نیاز است؟ به گفته روانشناس دکتر رامین علوی نژاد، یک قانون کلی در این زمینه نمی توان ارائه داد اما اهمیت نقش مادر بخصوص در سنین اولیه بیش از پیش مشهود می باشد.

نقش مادر در تربیت فرزند

دانش‌آموزان نمی‌توانند به پتانسیل کامل خود دست یابند مگر اینکه والدین بخصوص والدی که شاغل نیست، فعالانه در آموزش آنها مشارکت داشته باشد.

آنچه مهم تر از سایر موارد است و تحقیقات بارها و بارها آن را ثابت کرده و مهمتر از نقش مادر در موفقیت فرزند است، همکاری مثبت والدین است. چراکه باعث افزایش پیشرفت دانش‌آموز، کاهش رفتار بد، بهبود حضور و غیاب و افزایش رضایت دانش‌آموز در مدرسه می‌شود. برعکس، دانش‌آموزانی که والدینشان هماهنگی مثبتی ندارند، عموماً نمرات بدتری کسب می‌کنند، در مدرسه با مشکل بیشتری مواجه می‌شوند و در آنجا کمتر احساس شادی می‌کنند.

آنچه نقش مادر را در تربیت فرزند برجسته می سازد

از آنجایی که یک مادر برای تربیت و آموزش کودک تلاش می کند، صراحتاً دنیا را به مکانی بسیار بهتر تبدیل می کند. به زنان در واقع فرصت و امتیازی به لحاظ عاطفی داده شده است تا پرورش کند و از نزدیک شاهد رشد فرزند خود باشد.

 “مادر می فهمد که کودک چه نمی گوید.” در واقع بین مادر و فرزندان پویایی وجود دارد. مادران می توانند جملاتی را در سکوت فرزندانشان بشنوند. تکامل روانی به مادران موهبت ویژه و  مشهودی را داده است زیرا به او احساس قوی می ‌دهد که چه چیزی برای فرزندانش مناسب است، در چه چیزهایی خوب هستند، چگونه ممکن است در آینده برتری و خودشکوفاسازی داشته باشند تا مطمئن شود که چه موهبت‌ها و توانایی‌هایی لازم است.

در ادامه به عوامل تاثیرگذار در تربیت فرزند می پردازیم که مرتبط با مادر و والدگری مادرانه می باشد. بعد از مطالعه در صورت لزوم می توانید از طریق اطلاعات تماس موجود در همین صفحه نوبت مشاوره خانواده دریافت کنید.

مادران می توانند به فرزندان خود در ساختن مغزهای پیچیده تر کمک کنند

در مطالعه‌ای که چند سال پیش در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم اروپا منتشر شد، محققان دریافتند کودکانی که مادرانشان مثبت‌اندیش و پرورش‌دهنده هستند، هیپوکامپ فعال تری نسبت به آن‌ هایی که مادرانشان منفی نگر هستند، دارند.

اما چرا این عضو از مغز مهم است؟ هیپوکامپ نقش مهمی در شناخت، حافظه و یادگیری دارد.

از بسیاری جهات، این یافته جای تعجب ندارد. همه ما زمانی که احساس حمایت و امنیت می کنیم در سطح بالایی از کارکرد قرار می گیریم. همه ما زمانی که اعتماد به نفس و عزت نفس داشته باشیم بهتر فکر می کنیم.

اما هنگامی که این فرآیند در کودکی با مادران مثبت و پرورش دهنده آغاز می شود، مغز ما در واقع تغییر می کند، که پایه و اساس بهتری برای رشد مادام العمر ایجاد می کند.

بله مادران می توانند به بچه ها کمک کنند تا مغز تکامل یافته تر و با رشد بهتری داشته باشند.

مادران می توانند به فرزندانشان کمک کنند روابط بهتری ایجاد کنند

تعاملات مثبت مادام العمر است. این یافته اساسی یک مطالعه طولی چند ساله است که در سال 2019 در یک مجله روانشناسی علمی منتشر شد.

تعاملات مثبت با مادر تا سن 16 سالگی با ماندن طولانی ‌تر در مدرسه، یادآوری بهتر خاطرات در بزرگسالی و تجربه رضایت زناشویی بهتر مرتبط بود. این یافته ها حاصل سالها تلاش محققین و مطالعه چند هزار کودک از سنین پائین تا بزرگسالی بوده است.

مادران نقشی کلیدی در شکل دادن به “رفتارهای تنظیمی” ایفا می کنند. رفتارهایی از قبیل نحوه مدیریت توجه، احساسات و اعمال خود. در نتیجه تعاملات مثبت با مادران به کودکان کمک می کند تا یاد بگیرند که چگونه اطلاعات اجتماعی را پردازش کنند و بیشتر توسط افراد اطرافشان پذیرفته شوند.

به عبارت ساده تر، اگر مادرتان با مهربانی، مراقبت و پذیرش با شما رفتار کند، احتمال دارد که با دیگران نیز به همین شکل رفتار کنید.

مادران می توانند به کودکان کمک کنند تا به سرعت به عملکرد بهینه برسند

در یک مطالعه در مورد نقش مادر در موفقیت فرزند با استفاده از مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم در سال 2019، محققان دو عامل کلیدی را در این زمینه تعیین کردند. اول، بچه‌ ها می‌توانند فوراً صدای مادرشان را با دقت خیره‌کننده ‌ای تشخیص دهند. با این حال در برخی موارد محدود که فرزند، شنوایی انتخابی را تجربه می‌کند، ممکن است پدر و مادر شرایط متفاوتی داشته باشند.

مهمتر از آن، صدای مادر فوراً باعث ایجاد فعالیت در بخش هایی از ذهن می شود که احساسات را پردازش می کند و منجر به تصمیم گیری، اولویت بندی و غربال اطلاعات برای تعیین ارزش آنها می شود.

مادر بر نحوه تفکر و احساس کودکان در مورد خود تأثیر می گذارد. به زبان ساده، وقتی مادر صحبت می‌کند، ممکن است کودک به نظر نرسد که گوش نمی‌دهد، اما بخش‌های کلیدی ذهن او قطعا فعال می شود و پاسخ می‌دهد. همچنین در شرایط خاص، به روشی بسیار مهم پاسخ دهید.

مادران می توانند به بچه ها در هر سنی کمک کنند تا نگرش و دیدگاه مثبت تری پیدا کنند

در مطالعه‌ای در سال 2018 که در Communication Monographs منتشر شد، محققان ابتدا از شرکت‌کنندگان خواستند یک تجربه شخصی منفی را به اشتراک بگذارند. سپس از شرکت کنندگان خواستند داستان را با مادرانشان در میان بگذارند. سپس از شرکت کنندگان خواستند که برگردند و دوباره همان داستان را با محققان در میان بگذارند.

اما نتیجه شد؟ وقتی آنها داستان خود را پس از صحبت با مادرانشان به اشتراک گذاشتند، مثبت تر بود. در ادامه مطالعات، پژوهشگران و  محققان این تغییر دیدگاه را «حس ‌سازی روایت ارتباطی» نامیدند. روشی علمی / تجربی برای توصیف اینکه چگونه صحبت کردن درباره چیزها به ما کمک می‌کند تا آنها را درک کنیم.

اما با یک تغییر! وقتی شرکت کنندگان با مادران خود صحبت می کردند، رویداد را به شیوه ای مثبت تر “دوباره” می نوشتند. خود رویداد تغییری نکرد. تجربیات بد، تجربیات بدی هستند.

اما نحوه پردازش رویداد و مهمتر از آن، احساس آنها نسبت به این رویداد تغییر کرد.

این بدان معناست که احساس آنها نسبت به خود نیز تغییر کرده است و به سمت بهتر شدن حرکت کرده است.

چیزی که علم نشان می دهد و آن را اثبات کرده این است که مادران در موقعیتی منحصر به فرد برای کمک به فرزندان خود هستند. اگر مادر از این عوامل حساس و سرنوشت ساز آگاه باشد می تواند خود نیز به احساس رضایت مندی کافی دست پیدا کند. او می توانید به این باور برسد که نقش مادر در تربیت فرزند را به خوبی ایفا کرده و عملکرد مفیدی داشته است.

در نتیجه سلامت مادر مهم است

رژیم غذایی مادر و ذخایر مواد مغذی او تنها منبع تغذیه کودک در حال رشد است. دسترسی زنان به مراقبت های بهداشتی و مواد غذایی کافی و بهینه که قبل و در طول بارداری به آن نیاز دارند بسیار مهم است. آنها همچنین باید به طور منظم به دنبال معاینات مراقبت های قبل از زایمان باشند و میزان مناسبی از استراحت فیزیکی و ذهنی داشته باشند.

برای اطمینان از رشد سالم کودکان، آنها نیاز به ایجاد ارتباطات عاطفی معنی دار دارند. این ارتباطات از طریق شیوه های تربیتی خوب مانند در آغوش گرفتن، آرامش دادن، بازی، خواندن، آواز خواندن و صحبت کردن ایجاد می شود. برای این منظور والدین باید در وهله اول از سلامت ازدواج خود اطمینان حاصل کنند. شما نیز می توانید برای مراجعه به یک روانشناس در تهران از همین وب سایت استفاد و از مشکلات پیشگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.