7 روش برای تقویت حافظه

آیا واقعاً می توان حافظه خود را بهبود بخشید؟ اگر تا به حال فراموش کرده اید که کلیدهای خود را کجا گذاشته اید یا در یک گفتگوی مهم نکاتی را فراموش کرده اید، احتمالاً آرزو کرده اید که ای کاش حافظه شما کمی بهتر بود. از دید بهترین روانشناسان تهران و سایر شهرهای ایران کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای تقویت حافظه خود انجام دهید.

از بسیاری جهات، خاطرات ما شخصیت ما را شکل می دهند. آنها بیوگرافی های درونی ما را می سازند. یعنی داستان هایی درباره کارهایی که در زندگی خود انجام داده ایم. خاطرات به ما می گویند که با چه کسی در ارتباط هستیم. به طور خلاصه، خاطرات برای ماهیت شخصیت ما به عنوان یک انسان بسیار مهم است.

این بدان معناست که از دست دادن حافظه مرتبط می تواند نشان دهنده از دست دادن “خود” باشد. بنابراین، جای تعجب نیست که نگرانی در مورد کاهش مهارت های تفکر و حافظه در میان ترس های اصلی افراد قرار می گیرد.

تقویت حافظه
چه چیزی باعث می شود که برخی از افراد حافظه خود را از دست بدهند در حالی که برای برخی دیگر اینچنین نیست ؟ گرچه ژن ها نقش دارند، اما انتخاب ها نقش اصلی را بر عهده دارند. راه های اثبات شده برای محافظت از حافظه شامل داشتن یک زندگی فعال به لحاظ ذهنی است. همانطور که ماهیچه ها وقتی مورد استفاده قرار می گیرند، قوی تر می شوند، فعالیت ذهنی نیز به حفظ مهارت های شناختی و حافظه کمک می کند.

نکته 1: به مغز خود تمرین بدهید

زمانی که به بزرگسالی می رسید، مغز شما میلیون ها مسیر عصبی را توسعه داده است و به شما کمک می کند اطلاعات را به سرعت پردازش و به خاطر بیاورید. مشکلات را حل کنید و وظایف معمول را با حداقل تلاش ذهنی انجام دهید. اما اگر همیشه به این مسیرهای فرسوده پایبند باشید، به مغز خود انگیزه لازم برای رشد و توسعه را نمی دهید.

حافظه، مانند توان عضلانی، مستلزم این است که از آن استفاده کنید. در غیر اینصورت آن را از دست می دهید. هرچه بیشتر ذهن خود را تمرین دهید، بهتر می توانید اطلاعات را پردازش و به خاطر بسپارید. اما همه فعالیت ها به یک اندازه مفید نیستند. در ادامه چند عنصر کلیدی یک فعالیت خوب برای تقویت حافظه مرور می شود.

فعالیتب که جدیدی باشد را برای تقویت حافظه انتخاب کنید

مهم نیست که این فعالیت چقدر از نظر فکری تلاش نیاز دارد. اگر فعالیتی است که از قبل در آن مهارت دارید، تمرین خوبی نیست. این فعالیت باید چیزی باشد که ناآشنا و تا حدی خارج از منطقه آسایش شما باشد. برای تقویت ذهن، باید به یادگیری و توسعه مهارت های جدید ادامه دهید.

چالش برانگیز باشد

بهترین فعالیت های تقویت کننده ذهن توجه کامل و دقیق شما را می طلبند. به دنبال فعالیت‌هایی باشید که به شما امکان بدهند از سطحی آسان شروع کنید و با بهبود مهارت‌هایتان راه خود را ارتقا دهید.

پاداش ها از فرآیند یادگیری مغز پشتیبانی می کنند

هر چه بیشتر به یک فعالیت علاقه مند و درگیر آن شوید، به احتمال زیاد به انجام آن ادامه خواهید داد و مزایای بیشتری را تجربه خواهید کرد. بنابراین، فعالیت هایی را انتخاب کنید که اگرچه چالش برانگیز هستند، اما همچنان لذت بخش و رضایت بخش هستند. به چیز جدیدی فکر کنید که همیشه می خواستید امتحان کنید. مانند یادگیری ساختن سفال، شطرنج بازی، فرانسوی صحبت کردن، یا بازی گلف. هر یک از این فعالیت ها می تواند به شما در بهبود حافظه کمک کند، به شرطی که شما را در چالش درگیر و این درگیری را حفظ کند.

همچنین مطالعه کنید: مشاوره خانواده

نکته 2: برای تقویت حافظه بخندید

شنیده اید که خنده بهترین دارو است. این باور برای مغز و حافظه و همچنین بدن صادق است. برخلاف پاسخ‌های احساسی، که محدود به نواحی خاصی از مغز است، خنده بخش‌های مختلفی را در سراسر مغز درگیر می‌کند.

علاوه بر این، گوش دادن به جوک ها مناطقی از مغز را فعال می کند که برای یادگیری و خلاقیت حیاتی هستند. به نظر می رسد خنده به مردم کمک می کند گسترده تر فکر کنند و آزادانه تر معاشرت کنند.

به دنبال راه هایی برای خنده بیشتر در زندگی خود هستید؟ با این اصول شروع کنید:

به خودت بخند، از لحظات شرم آور خود فرار نکن. بهترین راه برای اینکه خودمان را کمتر جدی بگیریم این است که درباره مواقعی صحبت کنیم که بیش از حد خودمان را جدی گرفته ایم. وقتی صدای خنده دوستی را شنیدید، نسبت به آن بی تفاوت نباشید. اغلب اوقات، مردم از به اشتراک گذاشتن چیزهای خنده دار بسیار خوشحال می شوند. وقتی خنده ای شکل می گیرد، سعی کنید به آن بپیوندید. به کودکان توجه کنید و از آنها الگوبرداری کنید. آنها در بازی کردن، سبک زندگی کردن و خندیدن متخصص هستند.

نکته 3: از تمام حواس خود استفاده کنید

یکی دیگر از تاکتیک‌های خبره‌های حافظه این است که برای کمک به حفظ اطلاعات فقط به یک حس تکیه نمی‌کنند. در عوض، آنها اطلاعات را بر اساس حواس دیگر مانند رنگ ها، طعم ها و بوها مرتبط می کنند.

نکته 4: فورا به گوگل مراجعه نکنید

فناوری مدرن جای خود را دارد، اما متأسفانه ما را از نظر ذهنی تنبل کرده است. قبل از اینکه گوشی خود را بردارید و در گوگل جستجو کنید، سعی کنید اطلاعات را از ذهن خود بازیابی کنید. این فرآیند به تقویت مسیرهای عصبی در مغز شما و درنتیجه تقویت حافظه کمک می کند.

نکته 5: برای تقویت حافظه طبق برنامه منظم بخوابید

هر شب در ساعت مشخصی به خواب بروید و هر روز صبح در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید. سعی کنید در تعطیلات آخر هفته روال خود را زیر پا نگذارید. این روند می تواند کیفیت خواب و درنتیجه تقویت حافظه را تا حد زیادی بهبود بخشد.

نکته 6: از مصرف برخی داروها خودداری کنید

در حالی که هنوز باید داروهای تجویز شده خود را مصرف کنید، به یاد داشته باشید که دستورالعمل های لازم را برای تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی سالم را نیز دنبال کنید.

برخی از دارو ها، مانند آنهایی که برای کلسترول بالا تجویز می شوند، با از دست دادن حافظه و “تیرگی مغزی” مرتبط هستند. کاهش وزن و تغذیه سالم تر نیز ممکن است در درمان کلسترول بالا نقش داشته باشد.

سایر داروهایی که ممکن است بر حافظه تأثیر بگذارند عبارتند از:

داروهای ضد افسردگی

قرص های ضد اضطراب

داروهای خواب آور

اگر نگران این هستید که چگونه یک دارو ممکن است بر حافظه شما تأثیر بگذارد، سعی کنید بجای دارودرمانی از رواندرمانی بهره ببرید. برای دریافت نوبت روانشناس دکتر رامین علوی از اطلاعات تماس موجود در همین صفحه استفاده کنید.

نکته 7: ذهن آگاهی را برای تقویت حافظه تمرین کنید

ذهن آگاهی یک حالت ذهنی است که در آن بر وضعیت فعلی خود تمرکز می کنید و از اطرافیان و احساسات خود آگاهی پیدا می کنید.

مدیتیشن و ذهن آگاهی یکی نیستند. ذهن آگاهی یک عادت ذهنی است که می توانید در هر موقعیتی از آن استفاده کنید. مطالعات نشان داده اند که ذهن آگاهی در کاهش استرس و بهبود تمرکز و حافظه موثر است.

یک مطالعه روی 293 دانشجوی روانشناسی نشان داد که کسانی که تحت آموزش تمرکز حواس قرار گرفتند، در مقایسه با دانش‌آموزانی که آموزش تمرکز حواس را دریافت نکردند، عملکرد حافظه را در هنگام یادآوری اشیا بهبود بخشیدند . ذهن آگاهی همچنین با کاهش خطر افت شناختی مرتبط با افزایش سن و بهبود کلی در بهزیستی روانشناختی مرتبط است.

با توجه بیشتر به وضعیت فعلی خود، تمرکز بر تنفس و تنظیم مجدد توجه در هنگام پرت شدن ذهن، تکنیک های تمرکز حواس را در برنامه روزانه خود بگنجانید.

دریافت نوبت دکتر علوی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.